Aan de Hammerweg in Vriezenveen staat de Leemansmolen. In 1862 liet Hendrik Leemans deze achtkante koren- en pelmolen bouwen. Kom binnen in de molen en beklim de trap naar de drie meter hoge stelling (het ‘balkon’ rondom de molen).
In de 19e eeuw werd de eerste windkorenmolen in Vriezenveen gebouwd. Met de vervening rond Vriezenveen kwam er steeds meer landbouwgrond beschikbaar, dus was er ook meer graan om te malen.
Begin 1900 stonden er wel vijf windmolens in het dorp! En in de hele gemeente Twenterand zelfs in totaal dertien. De Leemansmolen is de enige nog overgebleven molen in de hele gemeente.
In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans (1821-1906) de Leemansmolen bouwen. De kosten bedroe- gen 3450,- gulden (€ 1566,-). Vanaf de bouw in 1862 bleef de Leemansmolen vier generaties lang in de familie, totdat de molen in 1995 in een Stichting opgenomen werd.
Na diverse restauraties in de 60’er, 70’er en 90’er jaren draait de Leemansmolen sinds 1998 weer regelmatig en wordt het graan tot meel gemalen. Niet meer beroepsmatig, maar op vrijwillige basis, door de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
De molenaars werken sinds 2011 nauw samen met de familie Benus van Kalkwijck Distillers te Vroomshoop. Het graan, de gerst, wordt verbouwd op het land van de familie Benus. De gerst wordt ambachtelijk gemalen op de Leemansmolen, waarna er in Vroomshoop op ambachtelijke wijze jenever en likeur van gestookt wordt.
Elke zaterdagmorgen zijn de vrijwillige molenaars in de molen bezig. En zodra er genoeg wind is, draaien de wieken en wordt er gerst gemalen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid