Deze Facebookpagina geeft een beeld van onze werkzaamheden op de snelweg, spoor en waterwegen.
Landelijke Eenheid
- De politie heeft één operationele Landelijke Eenheid voor regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. De politiechef is verantwoordelijk voor de Landelijke Eenheid en krijgt daarbij ondersteuning van de eenheidsstaf. De medewerkers verrichten zelfstandige en ondersteunde taken. Voorbeelden van zelfstandige taken zijn de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme, het bewaken en beveiligen van leden van het Koninklijk Huis of andere hoogwaardigheidsbekleders en opsporing op de snelwegen, het spoor, het water en in de luchtvaart. De Landelijke Eenheid ondersteunt de regionale eenheden onder meer met specialisten op het gebied van recherche en forensische opsporing, maar ook met politiehonden, politiepaarden en helikopters. De Landelijke Eenheid bestaat uit zeven diensten, waaronder de Dienst Infrastructuur.
Dienst Infrastructuur
- De Dienst Infrastructuur bestrijdt de onveiligheid en criminaliteit op de Nederlandse hoofdinfrastructuur: op de snelweg, het water, het spoor en in de luchtvaart. De dienst biedt verder luchtsteun om de slagkracht van de politie te verhogen.
Afdeling Noordwest
- Het verzorgingsgebied van de Dienst Infrastructuur Noordwest zijn de provincies: Noord- Holland, Amsterdam en Flevoland en er wordt in die gebieden samengewerkt met de Regionale Eenheden: Noord-Holland, Amsterdam en het noordelijke deel van Midden-Nederland.
Verkeersspecialist Rail (VSR)
De VSR heeft tot taak complexe ongevallen en onderzoeken te verrichten binnen het spoordomein. Daarnaast is deze specialisatie op alle andere zich op rail voortbewegende voertuigen toepasbaar, Metro, Tram enz. Gezien de complexiteit van de regelgeving is tevens een specialistische opleiding ontwikkeld voor de medewerkers van de dienst Infrastructuur om onderzoek te doen en deze wetgeving te kunnen handhaven. De VSR is daarnaast ook inzetbaar voor de Regionale Eenheden als verkeersongevallen analist (VOA).
Transport- en Milieucontrole (TMC)
De TMC controleert het goederenverkeer op alle domeinen en controleren zaken als technische staat van het voertuig, railtuig of vaartuig, op wijze van belading en vervoer van gevaarlijke (afval)stoffen.
Opsporing
Als ergens een strafbaar feit is gepleegd, zoals een inbraak, zoekt de politie naar sporen, hoort getuigen en slachtoffers, houdt verdachten aan en legt alle gegevens vast in een proces-verbaal.
De Dienst Infrastructuur heeft een eerste en tweedelijns opsporingsafdeling.
Digitale recherche
De digitale recherche ondersteunt bij rechercheonderzoeken. De digitale rechercheurs onderzoeken ‘digitale informatiedragers’ van verdachten en getuigen. Denk bijvoorbeeld aan computers, mobiele telefoons, organizers en digitale fotocamera’s etc. Een digitaal rechercheur weet hoe hij ‘verborgen’ informatie boven water krijgt. Zelfs als bijvoorbeeld de harde schijf van een computer bewust is gewist.
Financiële recherche
Misdaad mag niet lonen! De financiële recherche probeert zo veel mogelijk onderzoek te doen op basis waarvan crimineel bezit kan worden ontnomen. Crimineel bezit bestaat uit geld en bezittingen die op onrechtmatige wijze zijn verkregen. Bijvoorbeeld door fraude, diefstal of drugshandel. Goed financieel rechercheren is een vak apart!
Zedenrecherche
Zedenrechercheurs behandelen zaken zoals aanranding, verkrachting, ontucht met kinderen en openbare schennispleging. Slachtoffers krijgen eerst een informatief gesprek, waarin ze uitleg krijgen over de aangifteprocedure. Daarna krijgen ze een bedenktijd: willen ze echt aangifte doen? Tijdens een verhoor vraagt een zedenrechercheur zo veel mogelijk details. Een zedenrechercheur kan goed omgaan met emotionele gevoeligheden. Voor jonge kinderen is een speciaal ingerichte verhoorstudio.
Milieurecherche
Milieucriminaliteit is haalcriminaliteit. Het opsporen en bestrijden van (middel)zware milieucriminaliteit zoals handel in bedreigde dier- en plantensoorten, asbestfraude, bodemverontreiniging, illegale afvaltransporten en incidenten als Chemie-pack (brand bij Moerdijk) gebeurt door de rechercheurs van het Team Milieu. Ook is er een landelijke recherche die zich bezighoudt met (inter)nationale milieumisdaden. Milieudelicten zijn gevaarlijk voor de gezondheid en veiligheid van mens en dier. Bovendien worden er miljarden euro’s aan verdiend. De politie pakt milieucriminelen dan ook hard aan.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid