facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Kerkhovense Molen

Geschiedenis

De Kerkhovense Molen of Onvermoeid is een ronde stenen stellingmolen te Oisterwijk. Deze molen is gebouwd in 1895 ter vervanging van een afgebrande standerdmolen, op een plaats waar al honderden jaren een molen heeft gestaan. De molen kreeg drie koppels maalstenen: een voor het malen van consumptiemeel, een voor het malen van veevoeder en een voor het malen van schors. De functie van schorsmolen was belangrijk voor de leerlooierijen in de streek. Door de aanwezigheid van licht ontvlambaar stof tijdens het schorsmalen ontstond in 1912 brand in de molen. Men heeft toen besloten om alle openingen af te sluiten om het vuur te doven. De Kerkhovense Molen werd hersteld met delen van het binnenwerk van een buiten bedrijf gestelde poldermolen in Barendrecht. Ten gevolge van de brand is de romp echter gescheurd, waardoor de molen sinds het herstel vochtproblemen heeft.Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in deze molen beroepsmatig gemalen; daarna viel de molen stil en ontstond achterstand in het onderhoud ervan. Om verder verval te voorkomen kocht de gemeente Oisterwijk in 1953 de Kerkhovense Molen, maar stond toe dat delen van het binnenwerk werden verwijderd. In de daaropvolgende jaren deed de molen dienst als jeugdherberg. Dat duurde tot 1970. In dat jaar werd hij tot monument verklaard en werd begonnen aan het opnieuw inrichten van de molen tot werktuig. In 1979 draaide de Kerkhovense Molen opnieuw. In 1992 moest hij wegens bouwkundige problemen opnieuw stilgezet worden. De stichting De Kerkhovense Molen heeft de molen in 1993 gekocht met het doel hem opnieuw maalvaardig te maken. Op 1 mei 1999 was dat een feit. Bij deze gelegenheid heeft de molen zijn oude naam "Onvermoeid" teruggekregen, een naam die hij sinds 1926 droeg.

Adres: Pannenschuurlaan 174, Oisterwijk
Stad: Oisterwijk
Route: Pannenschuurlaan 174



op zoek naar gerelateerd: Toerisme Oisterwijk, Molen meel Eindhoven, Molen Dongen meel, Molen Heeze openingstijden, Openingstijden molen Hilvarenbeek, Molen Den Bosch, Molens in Brabant, Kerkhovense Molen prijslijst
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Natuurtheater Oisterwijk Natuurtheater Oisterwijk 3 km Prachtig natuurgebied, bos en veel vennen. Ideaal om te wandelen.
Recensies
Eindelijk een keer bezocht. De moeite waard. Leuke winkel, een heleboel keuze uit de eigen moestuin en het eigen gemalwn meel. Heerlijk kopje koffie/thee gedronken met natuurlijk iets lekkers erbij. De Kerkhovense Molen wordt door vrijwilligers gerund. Hulde!
Mooie molen, lekkere gebak en vriendelijke bediening
Altijd goed meel. tarwe en rogge koop ik openingstijden op Google Maps kloppen niet zomer 2020. Zie foto: ze zijn maar tot 14 u open doordeweeks.
Pracht molen met deskundige molenaar. En een moestuin, bijen en een winkel waar streekproducten gekocht kunnen worden, zoals: bier, worstenbrood, zuivelproducten,etc.
Hele leuke lokatie en heerlijke streekproducten
Keimooie molen, en fotogeniek...
Mooi bedrijf. Goede veelal biologische producten met vriendelijk personeel.
Een fantastische locatie voor een kopje koffie lunch of vele heerlijke gezonde artikelen, meel en groenten uit eigen tuin.
Volgens Googlemaps geopend, in werkelijkheid gesloten. Gebeld en wat blijkt: wegens Corona gesloten en beperkt geopend. 1-uur gelopen voor nop.
Leuke winkel met verschillende streekproducten.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid