facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Janssenmolen

Geschiedenis

De Molen van Janssen in het Limburgse plaatsje Oirsbeek in de Nederlandse gemeente Schinnen is een beltmolen die in 1877-1878 gebouwd werd en tot in de jaren 40 van de 20e eeuw als windaangedreven korenmolen dienstdeed. In 1970 is de molen door de familie Janssen verkocht aan de toenmalige gemeente Oirsbeek, die de Janssenmolen van 1975 tot 1978 restaureerde. In 2008 verkocht de gemeente Schinnen de Janssenmolen voor een symbolisch bedrag aan de Stichting Smile Erfgoed. De molen is een rijksmonument. In december 2011 kocht Stichting het Limburgs Landschap voor het symbolische bedrag van 1 euro de Janssenmeule van de gemeente Schinnen omdat Het Limburgs Landschap de verplichting op zich nam om de molen weer op te knappen. In de afgelopen periode onderging de molen daarom een flinke opknapbeurt en nu is de molen weer maalvaardig. De molen wordt vanaf nu ook weer periodiek opengesteld voor het publiek.De molen heeft een ronde, uit baksteen opgetrokken romp met houten kap die is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van 24,8 meter. De molen is voorzien van een Engels kruiwerk en kruilier en een Vlaamse vang (vangtrommel). Momenteel is de Janssenmolen iedere 1e en 3e zaterdag van de maand open voor publiek. Bij voldoende wind wordt er Kollenberger Spelt gemalen.Ongeveer honderd meter oostelijker stond tot 1920 een oudere molen, de Molen van Dortants, waarvan thans enkel de romp resteert.

Adres: Oirsbeek
Stad: Oirsbeek


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Sint-Lambertuskerk (Oirsbeek) Sint-Lambertuskerk (Oirsbeek) 466 meter Het dorpje waar geboren en opgetogen ben. Im deze kerk is mijn moeder begraven. In de...
Recensies
Langs de drukke weg van Amstenrade naar Sittard licht deze molen. Gebouwd in 1879. De molen is te bezichtigen iedere eerste en derde zaterdag van de maand vanaf 13.00. Zeker een kijkje waard.
De bouwheer van de molen was Jacob Lammeritz. De natuurlijke gesteldheid van het terrein leende zich bijzonder goed voor de bouw van een windmolen. De molen staat op een plateau, waarvan de voet tamelijk steil overgaat in een zandweg. Later werd deze weg een kiezelweg, de Molenweg genaamd, die aansluiting op de provinciale weg Sittard-Heerlen heeft. Vanaf het plateau gezien, is de molen een grondzeiler. Aan de voet van het plateau is een inrit uitgegraven en aan die zijde lijkt de molen op een bergmolen.
Mooie molen. Op molendag daar geweest. Vriendelijjk ontvangst met pannekoeken.
Vertaald door Google Horizon Origineel Skyline
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid