Ik hecht waarde aan uw mening, maar ook aan integriteit en privacy. Komt u zaken tegen die hier niet aan voldoen, stuur mij dan een privébericht.
De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) heeft een onafhankelijke rol binnen de krijgsmacht. Defensiepersoneel (ook voormalig) kan er terecht als het behoefte heeft aan een luisterend oor of bemiddeling. Daarnaast adviseert hij de minister en treedt op als Inspecteur der Veteranen en als Inspecteur der Reservisten.
Historie.
Vanaf het voorjaar van 1944 maakte Koningin Wilhelmina zich er sterk voor, dat Prins Bernhard zou worden aangesteld tot bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Er zouden nog de nodige maanden overheen gaan voor het zover was, maar op 3 september 1944 tenslotte trad Prins Bernhard in zijn nieuwe functie aan. Overigens koesterde Koningin Wilhelmina de mening, dat hij op een later tijdstip tot opperbevelhebber van land- en zeemacht zou moeten worden benoemd. Daar zou het echter niet van komen. In zijn plaats werd dat Luitenant-generaal mr. Kruls, die daarvóór het Militair Gezag had geleid.
Van meet af aan was duidelijk, dat het bevelhebberschap van de Prins een tijdelijk karakter droeg. In juni 1945, nadat de bevrijding van ons land tot opheffing van de Binnenlandse Strijdkrachten had geleid, werd hij dan ook eervol uit zijn functie ontheven. Daarvoor in de plaats kwam zijn benoeming tot Inspecteur-Generaal van de Landmacht (IGKL).
In december 1946 werd de Prins ook aangesteld tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Marine (IGKM). Daarna breidde het aantal functiebenamingen van Prins Bernhard zich vanaf 1953 nog verder uit. Naast IGKL en IGKM mocht hij zich nu ook Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Luchtmacht (IGKlu) noemen, omdat de Luchtmacht in dat jaar een zelfstandig krijgsmachtdeel werd. Het zou echter nog tot 1 januari 1970 duren, voordat het begrip Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) zijn intrede deed. Aanleiding daartoe was de samenvoeging van de Ministeries van Oorlog en Marine. Per diezelfde datum werd de Prins tevens bevorderd tot Luitenant-Admiraal en Generaal.
In 1976 trad de Prins af als IGK en werden ten gevolge van de Lockheed-affaire al zijn formele banden met de krijgsmacht verbroken
Na het aftreden van Prins Bernhard zijn er tot nu toe nog elf Inpecteurs Generaal van de Krijgsmacht geweest. De ambtstermijn is drie tot vier jaar.
De nieuwe inspecteurs generaal zijn ambtenaren die op grond van verdienste en kundigheid voor de functie zijn gekozen en kunnen zich voor hun aanstelling niet beroepen op enigerlei verwantschap met de koninklijke familie. Het recruteringsveld voor de functie is dus wezenlijk veranderd hoewel het theoretisch niet helemaal uitgesloten is dat ooit nog een lid van het Koninklijk Huis de functie zal uitoefenen. E.e.a. betekent ook dat de heraldiek verbonden aan deze functie is verambtelijkt en, in tegenstelling tot de individuele wapens van de vroegere bekleders van de functie, gelijkvormig zal zijn voor alle opvolgende Inspecteurs Generaal.
Voor de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht werd in 1982 een onderscheidingsvlag vastgesteld. Deze is identiek aan de vlag van de Staatssecretaris van Defensie met dat verschil dat in het midden een medaillon is aangebracht van het symbool van het Inspectoraat Generaal van de Krijgsmacht: Oranje, een blauw kruis beladen met de Nederlandse Leeuw.
Meer informatie en het bemiddelingsprotocol kunt u vinden op de internetsite van de IGK.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid