facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Het Peuterhuis

Het Peuterhuis

Info

Het Peuterhuis is een peuteropvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 08.00 tot 13.00

Geschiedenis

Het Peuterhuis Visie Het pedagogisch beleid van Het Peuterhuis vindt zijn inspiratie in de antroposofie en de daaruit ontwikkelde pedagogiek.
Werkend vanuit het antroposofisch mensbeeld zien we het kind als een eigen individu met een eigen persoonlijkheid, die zijn oorsprong heeft in de geestelijke wereld.
We zien het kind niet als een onbeschreven blad, maar als iemand met een eigen verleden van waaruit het impulsen en voornemens heeft voor het leven dat voor hem/haar ligt.
Opvoeden is het ontsluieren van een raadsel:
Wie ben jij en wat wil jij en wat kan ik voor je doen om je daarbij te helpen? Voorwaarden scheppend bezig zijn, is onze belangrijkste taak, zodat het kind zich, uit eigen kracht, in alle vrijheid kan ontwikkelen.
Kernbegrippen van het pedagogisch beleid zijn:
Rust, ritme en herhaling
Rust is hier dat het kind de gelegenheid krijgt om ongestoord in het hier en nu te zijn, dit noemen wij vrij spel. Ritme geeft het kind steun om thuis te raken in zijn lichaam, om de levensprocessen goed op gang te helpen en veerkracht te ontwikkelen.
Het ritmische element zien we terug in de vaste dagindeling: de activiteiten zijn als het ware een in- en uitademen, met telkens op dezelfde tijden het vrije spel, de maaltijd, buiten spelen en zingen en vertellen. Door de herhaling ontstaat herkenning bij het kind en dat geeft houvast. Het biedt veiligheid en vertrouwen. Ook ontstaan door de herhaling goede gewoontes die een basis vormen voor verdere ontwikkeling.
Nabootsing
In de eerste zeven jaar staat het kleine kind geheel open voor zijn omgeving en laat deze in het volste vertrouwen binnenstromen. Alles wordt door het kleine kind waargenomen en nagebootst, ook de innerlijke intentie waarmee wij volwassenen handelen of spreken. Dit komt terug in de manier waarop juffie de maaltijd verzorgt, een kind aanspreekt, het speelgoed opruimt, liedjes zingt met ondersteunende en zinvolle gebaren. We willen de kinderen omringen met mooie, goede en waarachtige dingen zodat het een goed basisvertrouwen kan ontwikkelen: “De wereld is goed!”

Eerbied en verwondering
De woorden eerbied en verwondering hebben in onze tijd bijna een ouderwetse klank gekregen. Toch zijn ze van essentieel belang in de opvoeding van het kleine kind.
Het kleine kind staat open en onbevangen t.o.v. alles wat op zijn pad komt en met name in de natuur blijft het kind bij elk bloempje, steentje of takje staan. Genieten van kleine dingen, in alle rust en onbevangenheid, dat is voeding voor de verwondering. We bakken ons eigen brood, hierdoor wordt door de kinderen een proces gevolgd dat eerbied en verwondering voor ons dagelijks voedsel met zich meebrengt.
Speelgoed is er om mee te spelen, maar de kinderen leren er op zorgvuldig en op gepaste wijze mee om te gaan. Het is jammer als er iets kapot gaat, maar dat kan gebeuren en vaak kunnen we het ook weer repareren. Het spel van de grote peuters wordt vaak met verwondering bekeken door de kleinsten, Het spel van de kleinste peuters wordt door de groten met respect en vertedering gevolgd:
“kijk eens juffie, hij kan het al bijna zelf!“

Het ontwikkelen van de zintuigen
Het kleine kind is een en al zintuig, alle indrukken komen ongefilterd binnen. Alles wordt opgenomen. We proberen die onbevangenheid te behouden en te behoeden door te waken over de kwaliteit van de zintuiglijke indrukken.
Een buitensluiten van “ de grote mensen wereld” (heb je het al gehoord?”) Een mooie goed verzorgde omgeving, voeding die van biologische kwaliteit is, speelgoed van natuurlijk materiaal en niet al teveel uitgevormd zodat er voldoende ruimte is voor fantasievol spel, geen radio of andere geluidsinstallatie maar zelf zingen van liedjes. Vanuit onze pedagogiek ligt het accent op de ontwikkeling van de lichaamsgerichte zintuigen: de tastzin, de levenszin, de bewegingszin en de evenwichtszin. Door deze zintuigen ervaren kinderen een fundamentele relatie tussen hun lichaam en hun omgeving.
Jaarfeesten Samen met de peuters willen we stilstaan bij alles wat de seizoenen ons te bieden hebben: kastanjes, bladeren, vruchten, bloemen, stenen en schelpen etc. Door met de peuters jaarfeesten te vieren, leven we van seizoen naar seizoen, om zo de wereld te verkennen. We zingen liedjes en luisteren naar verhalen en versjes die hier bij aansluiten. Feestvieren met elkaar schept warmte en vreugde.
Als het bovenstaande u aanspreekt neem dan contact met ons op, we laten graag onze mooie plek zien.

Het Peuterhuis
Rusthuisstraat 30
Telefoon: 0543-521834
Emailadres: [email protected]




Adres:
Telefoonnummer: +31622686698
Stad: Winterswijk


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Gastouderopvang Boefjes en Bengeltjes Gastouderopvang Boefjes en Bengeltjes 974 meter Gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar.
Eigenwijsjerijk Kinderopvang Eigenwijsjerijk Kinderopvang 1 km Eigenwijsjerijk Kinderopvang is een kleinschalige opvangorganisatie in Winterswijk. K...
SWW Kinderopvang SWW Kinderopvang 1 km Een tweede thuis voor ieder kind! Een plek waar kinderen heerlijk kunnen spelen, ravo...
SWW Peuteropvang SWW Peuteropvang 1 km Betrouwbare en plezierige opvang BSO. Maak er al jarenlang naar volle tevredenheid ge...
Gastouderopvang Erna Gastouderopvang Erna 1 km Gastouderopvang Erna biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Zowel fl...
Recensies
Een tweede thuis voor ieder kind! Een plek waar kinderen heerlijk kunnen spelen, ravotten, leren en groeien. Zeer lieve en professionele medewerkers. Ik zou SWW Kinderopvang zeker aanraden, een dikke 10!
Betrouwbare en plezierige opvang BSO. Maak er al jarenlang naar volle tevredenheid gebruik van
Zag er goed uit ben goed geholpen .
Lieve begeleidsters, flexibele organisatie, helemaal top!!
Zeer professionele kinderopvang.
Goede kinderopvang
Reageer op deze plaats

Routebeschrijving naar Het Peuterhuis met het openbaar vervoer


Winterswijk, Wooldseweg 110 meter
T10
Winterswijk, Selling 220 meter
T10

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid