Het Domburgertje
De geschiedenis van het “Domburgertje”
Het was een barre winter ergens aan het eind van de 19de eeuw, toen een vooraanstaand Duitse arts zijn dagelijkse wandeling maakte over de toppen van de duinen van Domburg. Diep weggedoken in zijn mantel zag hij tot zijn grote verbazing een klein mannetje uit het ijskoude water komen, slechts gekleed in zijn badpak. Het mannetje, zeker al achter in de tachtig, liep met ferme stappen naar het duin, waar een klein kruikje in het zand stond. Hij nam een flinke slok uit het kruikje, kleedde zich aan en liep het duin op, waar de Duitse dokter hem aansprak.
"Sie sind zo gesund voor uw leeftijd, hoe doet u das", vroeg de arts belangstellend. Het mannetje herkende de Duitser, hij had immers zijn praktijk in Domburg. "Ach", zei Lein Passenier, zo heette het mannetje, "Ik ga elke dag zwemmen in zee, en daarna een slok van mijn zelfgemaakte kruidenbitter, een recept nog van mijn opa. Mijn opa nam elke dag een borreltje hiervan en is wel honderd jaar geworden.”
"Kunnen Sie mij das recept niet geven, daar kan ich een heleboel mensen mee helpen, die hier op kuur zijn", vroeg de arts vriendelijk.
"Natuurlijk, als ik u daarmee kan helpen", zei de oude Lein met de toen al bekende Zeeuwse gastvriendelijkheid. En vanaf dat moment gaf de arts aan vele van zijn patiënten een slokje van het Domburgs likeurtje. De praktijk groeide, mede door het likeurtje, uit tot één van de succesvolste van Zeeland en wijde omgeving, en veel patiënten roemden de heilzame werking van het drankje.
Helaas is in de loop der jaren het recept van deze bijzondere kruidenbitter verloren gegaan.
Het duurt tot het jaar 2010 toen bij opgravingen op de plaats van het voormalig Motel ’t Groentje, een archeoloog op een oude stenen kruik stoot, met daarin bovenstaand verhaal en een oud perkament met daarop het recept van Leins opa. Hij kwam bij ons op het strandpaviljoen een biertje doen na zijn werk en vertelde over dit bijzondere verhaal en het recept.
Toen ontstond het idee om deze drank opnieuw te gaan maken. Na uitvoerig overleg met een bekende likeurstokerij zijn wij bijzonder trots dat wij u deze kruidenbitter opnieuw kunnen aanbieden. Een heerlijk kruidenbitter naar oud Domburgs recept. We hebben 'm vernoemd naar de ouwe Lein:
"Domburgertje"
Drink net als Lein, elke dag een klein glaasje…
Proost, op uw gezondheid!!!
Jaco en Mark van Strandpaviljoen de Oase wensen u gezellige uren met
dit speciale Domburgs kruidenbittertje.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid