facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Hervormde kerk (Rhoon)

Geschiedenis

De hervormde kerk van Rhoon staat aan de Dorpsdijk, net ten zuiden van het kasteel van Rhoon. De kerk was oorspronkelijk bestemd voor de rooms-katholieke eredienst maar is sinds 1572 in gebruik bij de hervormde gemeente Rhoon, die tot de classis Barendrecht behoort.Het gebouwDe kerk is gebouwd in laat-gotische stijl. Het koor met de toren was rond 1430 gereed. Rond 1500 werd de lege ruimte tussen koor en toren volgebouwd, waardoor een gebouw ontstond dat toren, schip en koor bevatte. Dit gebouw was gewijd aan Sint Willibrord. In de sterk voorover hellende toren zit boven de deur nog een nisje, waarin een beeldje van Sint Willibrord heeft gestaan. In het koor bevindt zich een leprozen raam. Door dit raam konden leprozen toch nog een blik op de misbediening bij het altaar werpen. De huidige preekstoel dateert van omstreeks 1650. Bovenop ligt een koperen lezenaar, met daarop de kanselbijbel. Voor de Heer van Rhoon stond er een Herenbank met fraai houtsnijwerk. Deze bank is uitgevoerd in Renaissancestijl en zeer waarschijnlijk eind 16e eeuw vervaardigd. Deze bank wordt nu gebruikt door de kerkenraad. Naast de toren stond een doopkapel, die in 1881 werd afgebroken.In 1905 brak er brand uit in de kerktoren. De luidklok uit 1650 smolt door de hitte en ging verloren. Volgens de opdracht was de klok één der laatste giften uit het geslacht Van Duyveland. De opdracht luidde: "Den Weledelgebore Heer Pieter van Roode, Heer van Rhoon en Pendrecht en Weledele geboren Vrouwe, Elisabeth de Voogd van Reineveld, Vrouwe Utsurpa. Anno 1650. Paris fecit".

Adres: Rhoon
Stad: Rhoon



op zoek naar gerelateerd: Kerkdienst gemist Rhoon, Kerkdienst gemist Dorpskerk Rhoon, Gereformeerde kerk Rhoon, YouTube Dorpskerk Rhoon, Kerkdienst gemist Maranathakerk Rhoon, Pastorie Rhoon, 't centrum rhoon, YouTube Maranathakerk Rhoon
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Stichting Kasteel van Rhoon Stichting Kasteel van Rhoon 106 meter Heerlijk gewandeld in de tuinen rond t kasteel maar ook er buiten. Schitterend.
Het Kasteel van Rhoon Het Kasteel van Rhoon 531 meter Heerlijk gewandeld in de tuinen rond t kasteel maar ook er buiten. Schitterend.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid