OBS Herman Gorter is een openbare basisschool met twee locaties in de prachtige Burgemeestersbuurt in Zaandam.
Elk kind is uniek en als school willen we daar de ruimte voor geven. We willen het maximale uit elke leerling halen en trachten het onderwijs zo vorm te geven dat het optimaal aansluit bij individuele talenten en mogelijkheden van ieder kind.
Obs Herman Gorter ziet zichzelf als een organisatie met een opvoedende taak in de ruimste zin van het woord. Het leren van de vaardigheden taal, rekenen, schrijven en mediawijsheid vinden we belangrijk, maar ook het bevorderen van creativiteit, de motorische ontwikkeling en het stimuleren en ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals (zelf)vertrouwen, respect, kennisnemen van de eigen en andere culturen, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerking. Onze school biedt zoveel mogelijk een veilige werk- en leefomgeving voor de kinderen, de ouders en hun leerkrachten.
Schoolcultuur:
Op de Herman Gorter gaan we uit van een professionele schoolcultuur.
In deze cultuur ligt de focus op leren en ontwikkelen:
1. We scheppen een schoolcultuur waarin ‘onderzoekend leren’ leidend is voor leerlingen en
team.
2. We gaan uit van de benadering van ‘focusleren’, t.a.v. de professionele ontwikkeling van het team.
- model focusleren =: doelgerichte activiteiten, delen met elkaar, aanbrengen van de structuur, toepassen, reflectie
3. We bouwen aan een gedreven team dat vanuit een heldere visie op onderwijs gezamenlijk verantwoordelijk is voor het onderwijs binnen de school. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de directie.
21 st century skills en gepersonaliseerd leren:
Waarom 21st century skills?
Vooral door de opkomst van informatie- en communicatietechnologie (ict) krijgt de huidige kennissamenleving meer en meer vorm. De term kennissamenleving heeft enerzijds betrekking op het feit dat kennis altijd en overal voorhanden is. Dagelijks worden grote hoeveelheden informatie aan het internet toegevoegd, een ontwikkeling die de komende jaren exponentieel door zal zetten. Anderzijds verwijst de term kennissamenleving naar kennisbegrip en –constructie (leren door nieuwe informatie en inzichten te combineren met wat je al weet). Waar de samenleving in het verleden economisch gezien vooral gericht was op industrie en productie, verandert dat in de kennissamenleving richting diensten en innovatie. Voor de kennissamenleving zijn kennisontwikkeling, -constructie of -creatie van groot belang als individuele vaardigheden en als kansen voor economische ontwikkeling. Als gevolg van de ontwikkeling van de kennissamenleving is het noodzakelijk dat leerlingen de kans wordt geboden zich de juiste vaardigheden eigen te maken. Vaardigheden en competenties die nodig zijn om goed in de kennissamenleving te kunnen functioneren, te kunnen werken en om zich levenslang door te kunnen ontwikkelen: ‘21st century skills’.
Wat is personaliseren?
Personaliseren - of gepersonaliseerd onderwijs - betekent dat leerkrachten les op maat geven zodat ieder kind de kans krijgt om optimaal te groeien in kennis en vaardigheden.
Ieder kind is uniek en leerkrachten komen aan de individuele behoeften van hun leerlingen tegemoet. Technologische ontwikkelingen helpen om gepersonaliseerd leren vorm te geven.
Gepersonaliseerd leren is een goede manier om 21ste eeuwse vaardigheden aan te leren. Door de snelle technologische ontwikkelingen, de internationalisering en individualisering hebben de kinderen andere vaardigheden nodig, de zogenaamde 21st century skills. Niet alles is nieuw. Er was al veel aandacht voor samenwerkend leren en opbrengstgericht werken. Nieuw is bijv. de mogelijkheid om ICT volledig te integreren in het leerproces door de komst van devices, zoals de tablet. Op de Herman Gorter hebben we tabletonderwijs in 2013 ingevoerd.
Waarom personaliseren?
Met gepersonaliseerd leren willen we:
o Iedere leerling op zijn/haar niveau laten excelleren
o Leerlingen meer inzicht en eigenaarschap bieden in het eigen leren
o Gebruik maken van verschillende leerstijlen
o Beter inspelen op hetgeen een individuele leerling motiveert
Bijdragen aan de ontwikkeling van 21st century skills bij leerlingen: 21st eeuw competenties: samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken, zelfregulering en sociale en culturele vaardigheden
Ook een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding komen van pas in de 21ste eeuw
Hoe geven we vorm aan gepersonaliseerd leren in samenhang met de 21st century skills?
Onze concrete afspraken om gepersonaliseerd onderwijs te geven/ontwikkelen zijn o.a.:
o Kinderen werken aan eigen leerdoelen (via Snappet taal en rekenen)
o Gip in gepersonaliseerde vorm: groepsintroductie (opwarmer), gepersonaliseerde instructie aan de instructietafel, rondes, zelfstandig- en samen leren, evalueren
o Kinderen bereiden hun rapportgesprekken voor en nemen deel aan het rapportgesprek
o Onderzoek naar mogelijkheden gebruik leerstijlen, bijv. Kolb en Gardner door werkgroep Begaafdheid
o De klasseninrichting en lessen nodigen uit tot coöperatief leren en samenwerken
o 21st century skills integreren binnen de kernvakken (cognitieve en creatieve vakken)
o ICT als een krachtig leermiddel gebruiken dat de verwerving van 21st century skills kan ondersteunen
o 21st century skills bij de creatieve vakken: techniek, muziek, drama, handvaardigheid 1 uur per middag per week (groepsdoorbrekend/blokken
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid