Luxe recreatiewoning in de Achterhoek gelegen in eigen bosperceel. Huur mogelijk voor een weekend, midweek of week. Buiten gewoon genieten.
Herbert’s Heerlijkheid? Echt
In 2006 vierde Herbert vakantie in de Achterhoek. Tijdens één van zijn fietstochten, die vaak werden gecombineerd met een blik in de etalage van lokale makelaars, ontdekte hij dat er een ‘lodge’ gelegen in een bosperceel van 2,5 ha te koop werd aangeboden. Hij was gelijk enthousiast, sommige huisgenoten iets minder. Maar na een ritje langs het perceel en vervolgens een bezichtiging met makelaar was de koop al snel gesloten. Vele weekendjes en vakanties werden er doorgebracht. Meestal werd gesproken over ‘het bos’ tot Herbert ooit een een bezoek had gebracht aan Heerlijkheid Mariënwaerdt. Wat begon als een plagerijtje heeft geleid tot deze naam met een vette knipoog.
Geschiedenis
Dit klinkt alsof er nu een beschrijving volgt van alle veldslagen die op het terrein hebben plaats gevonden of welke edelen hier in het verleden hebben gewoond. Helaas, er is niet zo heel veel bekend. Wel hebben buurtbewoners verteld dat een deel van het perceel ooit een kerstbomenplantage was van de vader van de inmiddels overleden overbuurvrouw. Het restant van die plantage is nog zichtbaar, vele volwassen sparren die het niet tot de woonkamer hebben gebracht. Behalve sparren stond er ook een kippenhok.
Het perceel is de afgelopen 50 jaar diverse keren van eigenaar gewisseld zonder dat er veel aandacht aan is besteed. Zelfs voor brandhout is het niet gebruikt. Uiteindelijk is het in handen gekomen van een eigenaar die mogelijkheden zag en een vergunning heeft gekregen om het kippenhok te vervangen door een recreatiewoning. De eisen waren streng en het huis zoals het nu is gebouwd is het maximaal haalbare. Geen uitbouw of extra verdieping dus en ook alleen te gebruiken voor recreatie en niet voor permanente bewoning. Comfort stond bij hem hoog in het vaandel zodat Herbert 2 jaar nadat de bouw was voltooid een huisje kocht dat qua afwerking luxer was dan het woonhuis in het westen van het land.
Het bos
Loop met Herbert door het bos en hij kan over elke boom eindeloos vertellen. Als autodidact heeft hij met behulp van zelfhulpboeken en vrienden in natuurkringen inmiddels aardig wat kennis vergaard over het hebben en houden van een bos.
Een half jaar nadat hij de gelukkige eigenaar was geworden liet een windhoos een spoor van vernieling achter. Als luciferhoutjes waren honderden bomen geknapt. Een bedrijf dat hout opkoopt werd benaderd maar reageerde eerst wat afhoudend, vermoedend dat ze te maken hadden met een particulier met een paar omgewaaide bomen. Maar na een inspectie besloten ze hun apparatuur direct in te zetten in Herberts bos. Wat er gebeurde was nodig maar deed pijn aan de ogen. Stammen werden opgetild, van takken ontdaan en gestapeld voor transport. Het zware apparaat liet naast een maanlandschap met een grote takkenzooi ook diepe wielsporen na in het bos waarvan sommige vandaag nog in gebruik zijn als paden.
Zeker een jaar heeft het gekost om de troep op te ruimen. Nog levende boompjes werden rechtgetrokken en gestut, takken werden op hopen gegooid en op het kale terrein werd ieder spoor van nieuwe begroeing met gejuich ontvangen.
Wie nu het bos bekijkt ziet dat het ooit kale deel royaal begroeid is, zodanig dat er regelmatig gedund moet worden. Wat ooit deels kerstbomenbos was, is nu weelderig begroeid met voornamelijk inheemse bomensoorten.
Herbert heeft ervoor gekozen het bos te optimaliseren voor (natuurlijke) bewoning. Zo zijn er takkenhopen die beschutting bieden aan bijvoorbeeld vogels en egels, dode bomen worden niet geruimd tot grote vreugde van spechten en het prikkeldraad wordt beetje bij beetje vervangen door een omheining van takken uit het bos zodat reeën zich niet bezeren aan de scherpe prikkels.
Flora en fauna
Het bos biedt plek aan diverse soorten bomen, planten en dieren. Er wordt onderhoud gepleegd maar het is vooral de bedoeling dat de natuur haar gang kan gaan. De directe omgeving van het huis krijgt wat meer aandacht omdat zonder ingrijpen het terras snel overwoekerd raakt. Dat weerhoudt met name de vogels er niet van om dichtbij te komen. Daarom hangen er diverse attributen voor de ramen zoals voederhuisjes, touwtjes en planten. Het voorkomt dat vogels tegen de ramen vliegen en het biedt de gelegenheid om ze goed van dichtbij te kunnen zien wanneer ze voer komen halen.
Bijzonder is wel dat de nepplanten nu al tweemaal als nest voor grauwe vliegenvangers hebben gediend. Afgelopen jaar was de plant bij het slaapkamerraam broedplaats voor 4 kuikens. Het uitvliegen van het laatste kuiken is zelfs gefilmd.
Er leven meer dieren in het bos dan worden waargenomen. Reeën komen er graag maar laten zich zelden zien. Ligplekken, keutels en vraatsporen verraden hun aanwezigheid. Spechten zijn goed hoorbaar maar lastig te traceren. Eekhoorns zijn er zeker maar het is een kwestie van geluk om ze ook te zien.
Ook voor de bomen en planten geldt dat de diversiteit groot is. In het huisje staan diverse gidsjes zodat wie dat leuk vindt kan proberen te achterhalen wat er zoal groeit. De ervaring heeft geleerd dat dat soms best lastig kan zijn.
Een bijzondere bewoner is de bosuil. Nooit gezien maar vaak gehoord. De karakteristieke roep van het mannetje oe-oehoehoe-hoe is prachtig. Het vrouwtje gilt maar wat.
Het spotten van een bunzing roept niet bij iedereen warme gevoelens op. Of zoals de buurman, kijkend naar zijn kippen, het verwoordde: ‘Da’s nie goe eh’.
De lodge
Het huisje, door de makelaar dus als lodge aangeprezen, komt op foto’s niet goed uit de verf. Maar wie er komt is verrast door de ligging en uitrusting. Wie van primitief houdt kan beter verder zoeken of een tent op een open plek opzetten. Het huisje is namelijk voorzien van alle comfort. Zo is er vloerverwarming die zorgt voor behaaglijkheid en een houtkachel die zorgt voor gezelligheid. De keuken is voorzien van een vaatwasser, combi-magnetron, koelkast met vriesvak en inductiekookplaat. Er is een apart toilet in de hal en een badkamer grenzend aan de slaapkamer voorzien van douche, ligbad en toilet.
Alleen maar pluspunten?
Eigenlijk wel maar een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. In een bos leven naast schattige beestjes zoals eekhoorns ook minder schattige beestjes. Zo zijn er muggen en ook teken. Dit hoeft geen probleem te zijn maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een product om muggen op afstand te houden is in de zomermaanden geen overbodige luxe. Verder is het advies om dagelijks op teken te controleren. Vroege ontdekking en verwijdering is belangrijk. Vaak verraadt jeuk de aanwezigheid van een teek. Controleer dan regelmatig of er op de plek waar de teek heeft gezeten een rode ring ontstaat. Meestal is dat niet aan de orde maar mocht dit zo zijn, dan zal een arts antibiotica voorschrijven.
Het huisje heeft hordeuren maar er kan altijd een ongenode gast mee naar binnen glippen. Daarom liggen er elektrische vliegenmeppers en ook een bug-away. Wie liever geen moord pleegt kan hiermee het insect weer buiten zetten zonder zich bezwaard te voelen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid