facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Hannemahuis

Hannemahuis

Info

Hannemahuis: museum, foto's, films, activiteiten en meer....

Geschiedenis

Het Hannemahuis als woonhuis
Het Hannemahuis behoort tot de vroegste huizen van de Harlinger binnenstad. De oudste delen dateren uit het midden van de 16de eeuw. In de eerste helft van de 18de eeuw werd het huis bewoond door de familie Scheltema en doordat dochter Lijsbet in 1743 trouwde met Sjoerd Hannema, kwam het huis in het bezit van de Hannema's.
Sjoerd en Lijsbet lieten in 1744 de voorgevel vervangen door een moderne klokgevel. In 1825 werden twee pakhuizen gesloopt die naast het huis stonden. De huidige bebouwing kwam in de plaats van deze pakhuizen en dit deel kreeg een lijstgevel.

Het interieur is nog redelijk intact. De betimmering in de hal is gedeeltelijk uit de 17de eeuw en het plafond in de mooie voorkamer, 't Zaal, dateert uit 1825.
Ook zijn de schoorsteenmantels in het huis grotendeels authentiek. De spiegel boven de schoorsteenmantel in de achterkamer hangt al sinds 1790 op die plek. In de versiering zijn attributen van een jeneverstoker opgenomen.
Het bedrijf van de distillateur bevond zich in de bijgebouwen.

Het voorhuis is regelmatig aangepast aan de veranderende wensen ten aanzien van het gebruik. In de laatste honderd jaar gebeurde dat in 1911, 1938, 1988 en 2008.
Sinds 1957 is het gebouw als museum in gebruik. De familie Hannema verliet het huis in 1964, na het overlijden van Leendert Jacobus Hannema.

Het Hannemahuis als samenwerkingsverband
Het Hannemahuis is ook een samenwerkingsverband van verschillende overheidsorganisaties, verenigingen, particulieren, stichtingen en de Openbare Bibliotheek dat zich ten doel stelt aan een zo breed mogelijk publiek op één plaats alle informatie over de geschiedenis en de cultuur van Harlingen en zijn bewoners toegankelijk te maken en beschikbaar te stellen.

Het Hannemahuis doet dit door foto’s en films, boeken, tijdschriften en andere publicaties, gebouwen, monumenten, gevelstenen, bouwwerken, schilderijen, scheepsmodellen, zilver, archieven, registers en vele andere bronnen over de Harlinger cultuur en historie te beheren, conserveren, ontsluiten en exposeren.



"Het prachtige Hannemahuis is genoemd naar de familie die er ruim twee eeuwen woonde. In 1743 betrok Sjoerd Hannema het huis. Zijn zoon Jan Hannema 1746-1825 was jeneverstoker en had zijn bedrijf achter het woonhuis. Het fundament van de stokerij is nog in het museum te zien. De oudste delen van het voorhuis dateren uit circa 1545 en de huidige, monumentale voorgevels dateren uit 1744 en 1825.Het museum verzamelt en exposeert voorwerpen en verhalen die van belang zijn voor de Harlinger kunst- geschiedenis. Naast de vaste presentatie worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd."
Adres: Voorstraat 56, 8861BM Harlingen
Telefoonnummer: 00 31 (0)517 413 658
ln.negnilrah@muesum
Stad: Harlingen
Route: Voorstraat 56
Postcode: 8861BM


Openingstijden

Maandag: 12:00 - 17:00
Dinsdag: 12:00 - 17:00
Woensdag: 12:00 - 17:00
Donderdag: 12:00 - 17:00
Vrijdag: 12:00 - 17:00
Zaterdag: 12:00 - 17:00


op zoek naar gerelateerd: directeur hannemahuis harlingen, gemeentemuseum hannemahuis, collectie hannemahuis, harlinger aardewerk museum, kijk haar hannemahuis, harlinger aardewerk en tegelfabriek, vrienden van het hannemahuis, museum martena
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Thinker Boat Expedition Thinker Boat Expedition 371 meter vitorlázás hollandiában és észak európában
Recensies
Klein maar fijn. Wisselende expositie. Had er wel iets meer informatie verwacht. De stad zelf heeft veel leuke bordjes met weetjes hangen.Bezocht opWeekendWachttijdMaximaal 10 minReservering aanbevolenJa
Leuk museum om even doorheen te lopen.
Mooi museum, met tentoonstelling van hoge luchten gezien. Mooie schilderijen hingen daar, een deel kwam uit Rijksmuseum A'dam.
Het Hannemahuis was mede organisator van het heerlijke literaire festival Harlingen. In de mooi aangelichte tuin werd aan Simone de Anton Wachterprijs uitgereikt en ontving Jankobus de Ina Dammanprijs. Fijne middag, lekkere maaltijd en een mooie avond.Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Heel veel mooie schilderijen en scheepsmodellen wat perfect past in deze oude havenstad. Die tevens het bezoeken net als dit museum meer dan waard is. Plus dat er nu een tijdelijke tentoonstelling is van een kunstenares met prachtige beelden die het bekijken meer dan waard zijn.
Super leuk museum, kunst, stadshistorie, aardewerk, zilver en een virtuele toer door een jeneverstokerij. De mensen die er werken zijn super vriendelijk. Toen wij er waren was iemand brokstukken aardewerk aan het sorteren. De kinderen mochten hier bij helpen/meekijken. Een aanrader.
Een stukje geschiedenis te zien en te vinden is leuk om te vinden.Bezocht opWerkdagWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Fraaie en diverse collectie in een museum dat van alles toont waardoor Harlingen meer is dan de vertrekhaven naar de eilanden: zeegezichten die het ruige leven op het water laten zien, de welvaart als gevolg van de handel, zilversmeedwerk, de schitterende aardewerken tegeltableaus, ook het archief van Vestdijk, de grote schrijver die hier opgroeide en natuurlijk een mooie beeldentuin. Middenin de stad, sfeervol oud Huis.
Mooi gastvrij museum. Leuk verteld en indruk van de geschiedenis van Harlingen. Een van de eerste Schilderijen was dan ook onze ligplaats hier in Harlingen, heel appart. Prachtige tegeltjes en het mooiste poppenhuis dat ik ooit gezien heb.
Leuk museum. Niet groot maar keurig en heerlijk warm. Aardige ontvangst.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid