facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Grote Kerk (Beverwijk)

Geschiedenis

De Grote Kerk van Beverwijk is een hallenkerk in laatgotische stijl en de oudste kerk van Beverwijk. Ondanks een reeks verbouwingen heeft de kerk zijn middeleeuws karakter grotendeels behouden. Het gebouw wordt gebruikt door de Protestantse Gemeente van Beverwijk.GeschiedenisDe vroege geschiedenisWanneer de eerste kerk of kapel, die waarschijnlijk op dezelfde plaats heeft gestaan als de huidige kerk, werd gebouwd is onbekend. Dit gebeurde in ieder geval na de vermeende verschijning van de heilige Agatha. De kerk was daarom aan St. Agatha gewijd. Beverwijk is rond die kerk ontstaan Reformatie, verwoesting en nieuwbouwVanaf 1575 werden er in de Grote Kerk, zoals hij vanaf dat moment werd genoemd, protestantse viering gehouden (een paar jaar daarvoor waren rooms-katholieke vieringen verboden en de pastoor was inmiddels naar Haarlem gevlucht). In 1576 werd de kerk, evenals de rest van Beverwijk, door Spaanse troepen verwoest. De herbouw vond tussen 1592 en 1648 plaats: dit werd de huidige driebeukige hallenkerk. Van de verwoeste kerk resteren delen van de muren en pilaren, en ook de uit 1475 daterende toren.Een nieuw orgelIn 1756 schonk vrouwe Anna Elisabeth Geelvinck, weduwe van Jan Lucas Pels, Heer van Hogelanden een kerkorgel aan de kerk. Dit orgel, gebouwd door Christian Müller, is nog steeds in gebruik. Er zijn nog maar weinig Müllerorgels in Nederland te vinden, onder meer in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden en de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem.

Adres: Beverwijk
Stad: Beverwijk



op zoek naar gerelateerd: Kerk Beverwijk te koop, Grote Kerk Beverwijk programma, Gereformeerde Kerk Beverwijk, Klompenkerk Beverwijk, Enigma Beverwijk, Vredevorstkerk Beverwijk te koop, Beverwijk Kerk, Poolse Kerk Beverwijk
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Sint-Agathakerk (Beverwijk) Sint-Agathakerk (Beverwijk) 463 meter Grote kerk met eigenaardige bouwstijl met een enorme koepel. Zie je bij kerken niet ...
Muziekfort Muziekfort 2 km Historische plek die door gedreven mensen wordt onderhouden. Cultureel centrum voor v...
Wijkertunnel Wijkertunnel 3 km De Wijkertunnel is een tunnel onder het Noordzeekanaal. De verkeerstunnel bevindt zic...
Recensies
Prachtige Oude Kerk met nog deels een interieur uit het verleden.
Een markant gezichtspunt van Beverwijk, is al van verre te zien. Het betreft een zogenaamde hallenkerk naverwoesting door de spanjaarden werd de kerk opnieuw verbouwt in 1592. De toren echter dateerd uit 1475. Het plein eromheen heeft veel nieuwbouw.
Een mooie oude kerk en alle kenmerken als preekstoel en koorhek waar ook regelmatig exposities van beeldende kunstenaars worden gehouden.
De toren beklommen. Een prachtig uitzicht over de IJmond. Ook het interieur van de kerk is bijzonder met schilden van de familie Van Hogencarspel.
Fijne ruimte om vergaderingen en grotere meetings te houden.
Op deze plek stond al voor de 13e eeuw een kapel. De huidige vorm komt uit 1592 en 1648. De kerk is voor een protestantse kerk rijk versierd. De kerk wordt niet meer gebruikt voor de zondagse erediensten. Wel worden er concerten en tentoonstellingen gehouden. Het orgel is in 1956 gebouwd door, de bekende Duitse orgelbouwer van die tijd, Christian Müller. Hij heeft ook het grote orgel in de Haarlemse Bavo gemaakt.
Gezellig bierfeestje, lekkere kaas, vleeswaren van een goede slager beide op de Plantage.
Ik ga hier elke zaterdagmiddag heen en dan krijg ik voor €5 een big bang vol met boodschappen genoeg voor een week soms moet ik groente weggooien omdat het te slap is geworden .maar elke week dat is 20€ per 4 weken aan boodschappen .SUPER.
Prachtig gebouw uit 1650, de kerk heeft een schitterend orgel
Zeer mooi onderhouden kerk midden in het centrum van Beverwijk.met al zijn originele elementen. Echt de moeite waard es een keer dit mooie monument te bezichtigen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid