facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Gastouderopvang Kidsz

Info

Kleinschalige professionele gastouderopvang

Geschiedenis

Pedagogisch werkplan


Inleiding
Mijn naam is Ria Vos (1960) en ik woon in Beilen samen met mijn vriend (Hans) en twee van mijn zonen (Mathijs en Guido). We hebben een hond (Storm), die nooit in de ruimte is waar de kinderen opgevangen worden.
Mijn pedagogische achtergrond bestaat uit de opleiding leerkracht basisonderwijs. Ik beschik over het certificaat EHBO voor kinderen en een verklaring Omtrent Gedrag (welke beide zijn vereist om als gastouder te werken.
Werkervaring heb ik jarenlang opgedaan als basisschool leerkracht, en Pedagogisch medewerker in de kinderopvang.
Door een reorganisatie waarbij ik mijn baan ben verloren en ik mijn werk met kinderen erg leuk vond, ben ik voor mezelf begonnen in april 2013 als gastouder. Bij gastouders is er veel persoonlijke aandacht voor de kinderen.

Opvanglocatie
Gastouderopvang Kidsz biedt kleinschalige kinderopvang voor 0- tot 6-jarigen. Per dag zijn er maximaal 6 kinderen aanwezig. De opvang is geopend van maandag t/m vrijdag van 7:30-18:00. De kinderen worden opgevangen in een aparte ruimte bij ons huis.
De kinderen mogen in de hele ruimte spelen. Voor is een tafel waar we eten/drinken. Maar ook om te knutselen, puzzelen en spelen met materialen.
Achter staat een bank, box, en een klein tafeltje met twee stoeltjes. Ook ligt er een kleed op de grond zodat de kinderen hier heerlijk kunnen spelen. Door deze indeling kunnen de kleintjes en de grotere kinderen ook even apart spelen, er blijft contact tussen beide ruimtes. Dit biedt veiligheid.
Boven is er een slaapkamer met drie kinderopvang bedjes. Deze worden verschoond als er een ander kindje in moet slapen. Door middel van een babyfoon met beeld kan ik de kinderen zien. Ook ga ik elke 10 minuten even kijken.
Bij gastouderopvang Kidsz zijn we veel buiten. We hebben een grote afgesloten tuin met tegels en gras. Er is allerlei buitenmateriaal. Onder andere een huisje, klimtoestel, zandbak, auto's, fietsen en dergelijke.
Regelmatig gaan we naar de vele speeltuintjes, het dierenparkje, de markt en naar de trein kijken. Als we kinderen van groep 1 en 2 van school moeten halen, gaan we samen naar school.
Pedagogisch plan
Mijn visie geeft aan welke uitgangspunten en welke werkwijze ik hanteer bij de omgang, benadering, verzorging en opvoeding van de kinderen.

Om tot een verantwoorde gastouderopvang die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige omgeving te komen, is gekozen voor de vier pedagogische opvoedingsdoelen van professor J.M.A. Riksen - Walraven.
1. Het bieden van emotionele veiligheid
2. Het stimuleren van de persoonlijke competentie van het kind
3. Het stimuleren van de sociale competentie van het kind
4. Het overdragen van normen en waarden

1. Het bieden van emotionele veiligheid

Gastouderopvang Kidsz biedt veiligheid, geborgenheid en vertrouwen.
Voor een kind is dit belangrijk en nodig om zich te kunnen ontwikkelen op verschillende vlakken. Voorbeelden hoe hieraan gewerkt wordt:
• - Actief luisteren en letten op de lichaamstaal.
- Benadering is altijd op een rustige, positieve, liefdevolle en respectvolle wijze.
- De gevoelens van het kind serieus nemen.
• Interactie en communicatie staat centraal.
Door benoemen en uitleggen wordt het kind voorbereid op wat er komen gaat en krijgt zo de tijd om te wennen aan nieuwe situaties. Dit helpt hen zich veilig te voelen en dat is belangrijk voor de emotionele balans.
• Elke dag wordt met hetzelfde ritme gewerkt, zodat het kind weet wat er komen gaat en waar hij of zij aan toe is. Dit geeft vertrouwen en veiligheid.
• Ik werk mee aan de emotionele veiligheid door het vaste gezicht en aanspreekpunt te zijn. De vertrouwensband zal zo snel groeien. Daarnaast kent en herkent het kind de andere kinderen, hierdoor krijgt het kans om vriendschappen te ontwikkelen

2. Het stimuleren van de persoonlijke competentie van het kind

• Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo, heeft zijn eigen talenten en vaardigheden.
Het kind moet zich kunnen ontwikkelen op verschillende gebieden. Onder andere motorisch, cognitief, emotioneel en sociaal. Bij alle aangeboden activiteiten kijk ik gericht naar de ontwikkelingsfase van elk kind, zodat de activiteiten goed aansluiten in de belevingswereld, maar ook voldoende uitdaging biedt.
• Kidsz zorgt voor voldoende speelgoed en verschillende activiteiten/materialen om al spelend te oefenen, ontdekken en te experimenteren.
• Bij kidsz wordt het kind uitgedaagd en aangemoedigd om zo de zelfredzaamheid te stimuleren.



Zelfredzaamheid geeft een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen. Als een kind iets kan en daar waardering voor krijgt, krijgt het meer zelfvertrouwen en een waardevoller beeld van zichzelf.
Bij zelfredzaamheid kan gedacht worden aan:
• Jezelf leren aan en uitkleden, ritsen, knopen en veters hanteren.
• Zelf eten en drinken.
• Goed leren bewegen, leren knutselen.
• Begrijpen van opdrachten.
• Het zindelijk worden.

3. Het stimuleren van de sociale competentie van het kind

• Met sociale competenties wordt bedoeld dat het kind leert om goed te kunnen communiceren, samenwerken, anderen helpen, conflicten voorkomen en oplossen. Hierdoor kunnen ze zich goed ontwikkelen tot personen die goed kunnen functioneren in de samenleving. Belangrijk is dat kinderen eerst zelf onderling iets oplossen en geef wanneer nodig is uitleg. Bijvoorbeeld: op je beurt wachten, of hoe je afspraken kan maken.
• Kinderen hebben veel interacties met andere kinderen. Ze ervaren hierin gezamelijkheid en veiligheid. Kinderen herkennen elkaar, lachen naar elkaar, troosten elkaar, maken samen grapjes, kunnen conflictjes oplossen, praten en spelen samen of naast elkaar met speelgoed.
Kidsz stimuleert en ondersteunt de kinderen in het omgaan met elkaar.
• Iedereen is anders, maar wel gelijkwaardig. We leren dit door aan elkaar te vertellen over thuis, de regels enz.

4. Het overdragen van normen en waarden

Kinderen leren wat wel en niet mag. Je mag een ander geen pijn doen, samen delen, om de beurt enz. Spelenderwijs en in de dagelijkse omgang breng ik ze dit bij. Kinderen maken kennis met grenzen, normen, waarden en omgangsvormen in onze samenleving. Binnen en buiten Kidsz doen situaties voor waarvan op dit gebied veel leermomenten zijn. Door een reactie te geven op positief of negatief gedrag ervaart een kind wat wel en niet goed is. Mijn eigen gedrag zal ook zeker een voorbeeldfunctie hebben voor ieder kind. Kidsz zal een aantal belangrijke normen en waarden leren, hierbij denk ik aan: afspraken nakomen, op je beurt wachten, eerlijk zijn, respect hebben voor anderen. Ook de normen en waarden van de ouder(s) zullen tijdens de opvang gerespecteerd worden.









Dagindeling

7:30 - 9:00
Brengmoment: er vindt een kort gesprekje (overdracht) plaats tussen de ouder en mij. Daarna afscheid en het kind mag gaan spelen. Kinderen worden naar school gebracht.

9:00 - 10:00
We gaan aan tafel om een cracker te eten en wat te drinken. Na afloop zingen we liedjes en lezen een boekje.

10:00 - 10:15
De kinderen worden verschoond, de kinderen die er aan toe zijn mogen op het potje of naar de wc om hun zindelijkheid te trainen.

10:15 - 12:00
Afhankelijk van het weer, naar buiten, speeltuintjes, hertenparkje, de markt, de winkel, de brug. Anders binnen met allerlei activiteiten zoals knutselen, spelletjes, bewegingsactiviteiten. Alle kinderen kunnen hieraan meedoen. Daarnaast is er ook tijd voor vrij spel, de kinderen mogen zelf kiezen of ze mee doen aan een activiteit.

12:00 - 12:45
We gaan aan tafel om een boterham te eten en melk/thee te drinken.

12:45 - 13:00
De kinderen worden verschoond (wc/potje). Daarna mogen de kinderen op het kleed zitten en lezen we een boekje.

13:00 - 15:00
Voor de kinderen die dit nodig hebben, is dit het moment om lekker tot rust te komen en te gaan slapen. De kinderen die wakker blijven mogen vrij spelen, aan tafel een activiteit doen of rustig op de bank een boekje bekijken.

15:00 - 15:15
Kinderen worden uit bed gehaald, verschoond (wc/potje).

15:15 - 16:00
We gaan aan tafel om fruit te eten en wat te drinken. Daarna kringactiviteit of nog naar buiten. Kinderen ophalen bij school.

16:00 - 18:00
Vrij spelen. De kinderen worden om 16:45 verschoond. Daarna gaan we opruimen en aan de tafel tekenen/kleuren. Ook mag de tv nu aan. De kinderen worden vanaf 16:30 opgehaald, waarbij we de dag nog even kort doornemen.


Ouders/Ouderbetrokkenheid
Ik volg de ontwikkelingen van de kinderen door ze regelmatig te observeren. Hierbij wordt gelet op of de kinderen zich bij mij prettig voelen. Belangrijk is het om de kinderen in hun ontwikkeling te volgen. Regelmatig bij het breng-/haalmoment wordt daar kort over gesproken. Bij bijzonderheden nodig ik de ouders uit voor een gesprekje. Voor de onderlinge band gaan de moeders en kidsz 2x per jaar uit eten.


Afspraken of huisregels met/voor kinderen en/of ouders

Ziekte van uw kind
Wanneer een kindje ziek is, stel ik het op prijs dat er vooraf overlegd wordt of uw kindje naar de opvang kan komen.

Breng- en haaltijden
Brengen tot 9:00 uur
Halen na 16:30 uur
Om de rust te bewaren voor de andere kinderen wil ik u vragen om het brengen/halen van uw kind kort te houden.

Extra dagdelen/dagen wisselen
Het is mogelijk om een extra dag/dagdeel af te nemen of te ruilen, mits er plaats is.

Andere afspraken zoals bijvoorbeeld afmelding bij vakanties/ziekte enzovoort staan vermeld in het opvangcontract.



Evaluatie
Jaarlijks worden alle ouders door het gastouderbureau benaderd voor een mondeling en/of schriftelijke evaluate. Het welbevinden van de kinderen en de relatie met de gastouder komt hierin uitgebreid naar voren.

De gastouder zelf informeert bij de ouders of er vragen/opmerkingen zijn omtrent de opvang, maar gaat er ook vanuit dat ouders zelf hierin het initiatief nemen tot contact als dat mogelijk mocht zijn.

Adres: Domcapittel 2, 9411 MH Beilen
Telefoonnummer: 0642875421
Stad: Beilen
Route: Domcapittel 2
Postcode: 9411 MH


Openingstijden

Maandag: 07:30 - 18:00
Dinsdag: 07:30 - 18:00
Woensdag: 07:30 - 18:00
Donderdag: 07:30 - 18:00
Vrijdag: 07:30 - 18:00

Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Olke Bolke kinderopvang Olke Bolke kinderopvang 1 km De leukste kinderopvang van Beilen
Jeltje, Gastouder in Beilen Jeltje, Gastouder in Beilen 1 km Flexibele, kleinschalige kinderopvang in Beilen voor kinderen van 0-12 jaar. Van maan...
KDV Beiler Sprookjesboom KDV Beiler Sprookjesboom 1 km Onze dochter gaat sinds een jaar met heel veel plezier naar de opvang. Het is gezelli...
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid