Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum
1-Doelstelling en ambities van de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum
De Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum, kortweg SEBO, functioneert sinds 10 maart 2009 en is een voortzetting van de GOVO ( = Gemeenschappelijke Ondernemers voor Ootmarsum ) In de notariële akte van de SEBO is de volgende doelstelling opgenomen:
Het initiëren en faciliteren van evenementen en activiteiten in het algemeen en in het bijzonder op het gebied van kunst, cultuur en plaatselijke tradities, ten behoeve van de plaatselijke bevolking als ook voor de ondernemers;
Het promoten van Ootmarsum als toeristische hoofdstad van Twente, alsmede het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Het is gebruikelijk in een stichtingsakte een ruime formulering te kiezen. Praktisch vertaald leiden bovenstaande formuleringen voor de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum tot de volgende 2 hoofddoelstellingen en een aantal afgeleide doelstellingen.
Hoofddoelstellingen:
Initiëren en faciliteren van evenementen, die de toeristische infrastructuur en de promotie van Ootmarsum versterken en daarmee ook het economisch belang van de toeristische sector onderstreept..
Initiëren en faciliteren van evenementen ten behoeve van de plaatselijke bevolking, die ervoor zorgen dat in Ootmarsum de leefbaarheid en het vestigingsklimaat worden versterkt.
Afgeleide doelstellingen:
De afstemming van activiteiten en evenementen, zodat een evenwichtig aanbod ontstaat.
Fondswerving en sponsoring
Ruimte bieden, ook in financiële zin, voor nieuwe en kansrijke evenementen.
Met alle organisaties van bestaande en nieuwe evenementen tenminste 1x per jaar afzonderlijk overleg voeren.
Regulier overleg voeren met zowel de VVV als de gemeente en Stadsraad.
Het monitoren van evenementen op aantallen bezoekers, mate van tevredenheid en wensen en verlangens.
Het zal duidelijk zijn dat de Stichting Evenementebegeleiding Ootmarsum zich in een breed veld wil bewegen en de bovenstaande doelen alleen kan bereiken door de samenwerking met velen. Fungeren als broedmachine voor organisaties, die een nieuwe parel willen toevoegen aan het spectrum van activiteiten. En na een aanloopperiode beoordelen of het evenement in de etalage mag blijven staan! Maar ook met de organisaties van bestaande evenementen om tafel zitten en gemotiveerd aangeven waarom op basis van monitoring eventueel veranderingen aan het concept van belang zijn. Ook zal de stichting jaarlijks een uitspraak moeten doen over de verdeling van de gelden voor de geplande evenementen.
Met deze opzet sluit de stichting naadloos aan bij de in het najaar voor inspraak uitgebrachte gemeentelijke nota recreatie en toerisme. Die nota spreekt over “het organiserend vermogen
van de sector als belangrijke pijler ….om het toeristisch product nog beter te verkopen”
Nog belangrijker is de “strategische keuze om het `merk Ootmarsum` als uithangbord te gebruiken”. Ootmarsum is als beeldmerk neergezet voor heel Dinkelland. Uit een in de gemeentelijke nota aangehaald NBTC/Nipo-onderzoek blijkt dat 73% van alle uitgaven besteed wordt door dagrecreacten. Met andere woorden, zo staat in de nota “slechts 27% van alle inkomsten wordt verdiend aan de mensen, die hier voor een meerdaags verblijf zijn”. Een bewijs dat het van belang is jaarlijks een uitgekiend en afgewogen scala aan evenementen te organiseren en te faciliteren met daarnaast veel aandacht voor de promotie ervan.
2- Inbedding van de stichting in Ootmarsum en samenstelling van het bestuur
Het is van groot belang dat de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum kan rekenen op een breed draagvlak binnen de Ootmarsumse gemeenschap. De nieuwe stichting is stevig geworteld in de OFO ( = Ondernemers-Federatie Ootmarsum ). De OFO bestaat formeel uit 3 leden met elk een eigen stichting en daarbij horend bestuur:
ondernemers in de detailhandel en dienstverlening
horeca- ondernemers
ondernemers in Art & Deco
Elk van de drie soorten ondernemers is vertegenwoordigd in het bestuur van de nieuwe stichting.. Juist deze ondernemers hebben een groot belang bij het versterken van de toeristische infrastructuur.
Maar er is meer! De tweede hoofddoelstelling voorziet in het vergroten van de leefbaarheid en verbetering van het vestigingsklimaat voor de plaatselijke bevolking. Ootmarsum kan er niet alleen zijn voor de toeristen. Ook voor Ootmarsummers is leefbaarheid een groot goed met bv. een filmhuis en goede voorzieningen voor kinderen. Een goed vestigingsklimaat is ook in het belang van ondernemers op De Mors. Daarmee houden zij hun medewerkers vast. Niet voor niets zijn bedrijven al jaren belangrijke sponsoren/ donateurs bij evenementen.
De nieuwe stichting neemt de taak van de GOVO als uitvoerende financiële instantie van de OFO over. Juist om die reden wil de nieuwe stichting in gesprek met de organisatoren van allerlei evenementen. Verreweg de meeste organisatoren hebben ook in financiële zin altijd een beroep kunnen doen op de GOVO als voorloper van de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum. De Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum houdt zich tevens bezig met fondswerving en sponsoring en moet een antenne hebben voor nieuwe kansrijke projecten .
3- Activiteiten en evenementen
In Ootmarsum is een scala aan evenementen van uiteenlopende aard. Sommige bestaan al heel lang en kunnen bijna gecategoriseerd worden als onderdeel van de vaste tradities, waar dit stadje zo rijk aan is, zoals bijvoorbeeld de Paoskearls en de Siepelmarkt.Andere evenementen zijn klein begonnen en uitgegroeid tot grote manifestaties, waar landelijk aandacht aan wordt besteed en waar een aantal Ootmarsummers het hele jaar druk mee is. De Kunstmarkt met een 25ste editie is daarvan het levende bewijs.
Wat wil de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum bereiken ten aanzien van de bestaande evenementen?
Bestaande evenementen zo goed mogelijk verspreid in het jaar aan te bieden.
Ervoor waken dat evenementen niet alleen georganiseerd worden voor de toeristen; er moet ook een balans bestaan met activiteiten/ evenementen, die met name bedoeld zijn voor de plaatselijke bevolking.
Financiële ondersteuning te bieden aan de organisaties van evenementen.
Ondersteuning bieden in de contacten met overheden.
Onderzocht moet worden of de totale kosten gereduceerd kunnen worden, wanneer de stichting met een eigen opslagruimte kramen, feestverlichting, een eigen professioneel podium etc. kan inzetten bij diverse evenementen.
De kwaliteit van een evenement verhogen door afzonderlijke gesprekken te voeren met de betrokken organisaties op basis van een goede monitoring.
Onderzocht moet worden of een standaard-enquête een bijdrage kan leveren voor een goede monitoring. In dit verband moet aansluiting gezocht worden bij initiatieven bij de gemeente Dinkelland en de Regio Twente.
Het categoriseren van evenementen in schaalniveaus.
Aan het bestaande aanbod is in december 2007 het evenement ijssculpturen toegevoegd, gevolgd in april 2008 met het tulpenweekend en in september 2008 met het fashionweekend; alledrie prima initiatieven. Niet voor niets schrijft de gemeente Dinkelland in haar kadernota marketing en promotie toeristisch product Dinkelland: “ Ootmarsum kent een zeer actieve groep ondernemers die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en ervoor zorgen dat er veel te beleven valt in Ootmarsum, voor zowel de eigen inwoners als de toerist”. Tegelijkertijd moet ervoor gewaakt worden dat er in al het enthousiasme en organiserend vermogen niet een wildgroei ontstaat aan evenementen.
Nieuwe initiatieven moeten op een weegschaaltje gelegd worden en o.a. beoordeeld worden op de meerwaarde, die een nieuw evenement heeft op het totale aanbod. Alleen al afgelopen jaar zijn verschillende ideeën aangeleverd, die mogelijk potentie hebben uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend evenement.
Om een aantal ideeën in willekeurige volgorde te noemen:
Jazz-weekend
Kunst & Kitsch in Ootmarsum met een veiling en maandelijkse uitzending RTV/Oost
Solex race over de Wallen
Popevenement
Straatcircus
Maar een idee is nog geen initiatief en een initiatief is nog geen plan en een plan is nog geen evenement. Toch wil de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum met initiatiefnemers in gesprek om te kijken of een idee getransformeerd kan worden in een evenement.
Wat wil de stichting bereiken ten aanzien van nieuwe initiatieven?
De stichting wil op basis van heldere criteria een eerste globale schifting maken Daarvoor onderzoekt de stichting de meerwaarde op het totale aanbod, de te bereiken doelgroep(en), het draagvlak, het organiserend vermogen van de initiatiefnemers en de financiële haalbaarheid van een plan.
Voor geselecteerde projecten wil de stichting in de aanloopperiode fungeren als broedmachine, die nieuwe initiatieven financieel voor maximaal 3 jaar extra ondersteunt.
De stichting ziet voor zichzelf een begeleidende rol weggelegd.
Het bestuur zal haar eigen netwerk gebruiken om het draagvlak voor nieuwe projecten te vergroten en de promotie stimuleren.
Na afloop van een nieuw evenement moet op basis van monitoring en ervaringen een definitief go or no go gegeven worden voor een vervolg.
De stichting verwacht van initiatiefnemers dat zij in hoge mate in staat zijn hun eigen begroting dekkend te krijgen.
Zogauw een nieuw evenement na de aanlooptijd als bestaand evenement wordt gekwalificeerd, wordt ten behoeve van dat evenement een nieuwe stichting opgericht.
Evert Jan Krouwel, voorzitter SEBO
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid