Stichting Duik de Noordzee schoon ruimt verloren visnetten op en zet zich in voor het behoud van biodiversiteit en cultuurhistorisch erfgoed In de Noordzee
Stichting Duik de Noordzee Schoon is een organisatie zonder winstoogmerk met een ANBI status. Gestart door ervaren Noordzee wrakduikers is het initiatief de afgelopen jaren uitgegroeid tot een club waar je niet meer omheen kunt als het over het belang van de Noordzee gaat.
De stichting zet zich al jaren in voor een schone en gezonde Noordzee. Het doel van de stichting is wrakken in de Noordzee schoon te maken en te ontdoen van spooknetten en verloren vistuig. Daarnaast fungeert ze als uniek platform voor andere organisaties, ministeries en media. Dankzij de platformfunctie zijn onder meer tijdens de duikexpedities tientallen zeldzame en nieuwe soorten ontdekt, hetgeen veel persaandacht genereerde en bijdroeg aan discussies binnen ministeries over bescherming van Noordzeegebieden.
Achtergrond Duik de Noordzee Schoon: Al in de jaren negentig stelde Ben Stiefelhagen – een van de initiatiefnemers van DDNZS – vast dat steeds meer wrakken omgeven zijn met (resten van) visnetten, waarin allerlei zeedieren vast komen te zitten en overlijden. Met enkele ervaren duikvrienden begon hij deze netten te verwijderen. Hij vroeg tegelijkertijd aandacht van pers en politiek voor dit probleem. De eerste publicaties over de schoonmaakduiken dateren van 1999.
In de loop der jaren is de animo voor de schoonmaakduiken flink gegroeid. De ontwikkelingen leidden er toe dat in 2009 de vereniging Kust & Zee en Get Wet Maritiem samenwerking zochten in de strijd tegen het “spookvissen” door achtergebleven netten in de Noordzee. Het project DDNZS was geboren.
Het project DDNZS is door Ben Stiefelhagen en zijn partner Klaudie Bartelink ingediend bij de jury van de Paul van Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs 2010. Het werd niet alleen gesteund door vereniging Kust & Zee, maar ook door Greenpeace, Stichting Vissenbescherming, Universiteit Wageningen, Sportvisserij Nederland en meerdere andere organisaties. DDNZS kwam als winnaar uit de bus. Met het prijzengeld - 25.000 euro - kon het boek “Wrakken, schatkamers van de Noordzee” worden gemaakt, bestemd voor een breed publiek en de politiek.
In februari 2011 besloot de Nationale Postcodeloterij het project DDNZS als één van de door hen uitgekozen “goede doelen” een subsidie te verlenen van € 400.000,- als onderdeel van een programma 'Gezonde Zee' dat door de E.U.C.C. is ingediend.
Een grote groep vrijwilligers en experts staat het bestuur van Duik de Noordzee schoon bij, binnen de stichting zijn onderwaterfilmers, fotografen, biologen, archeologen en andere zeer ervaren wrakduikers actief.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid