facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Windotter

Geschiedenis

De Windotter is de naam van de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 in IJsselstein, provincie Utrecht, is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen. Tevens werd er met het maalloon belasting geheven. In 1881 werd in een bijgebouw een stoommachine geplaatst, dit om ook bij windstil weer toch te kunnen malen.De hoogte van de stelling bedraagt 6,7 meter. De molen heeft een vlucht van 26 meter.De laatste molenaar, B. van Woerden, heeft de molen in 1918 verkocht, waarna gedeeltelijke sloop van kap, gaande werk en wiekenkruis volgden. Tot 1978 werd de molen gebruikt als woning en opslag van brandstoffen. De gemeente IJsselstein kocht in 1984 het restant, en liet vervolgens de molen restaureren (1987). De Windotter is eigendom van de Stichting 's-Herenkorenmolen te IJsselstein. De molen kan op vrijdag en zaterdag bezocht worden.Zie ook Lijst van rijksmonumenten in IJsselstein



"De Windotter is de naam van de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 in IJsselstein, provincie Utrecht, is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen."

"De Windotter is de naam van de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 in IJsselstein, provincie Utrecht, is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen."
Adres: Walkade 73, IJsselstein
Telefoonnummer: 0306888881
Stad: IJsselstein
Route: Walkade 73



op zoek naar gerelateerd: De molen IJsselstein prijslijst, Theekoepel ijsselstein, IJsselsteins bier, Molenbier IJsselstein, Dolman molenaar, Molenwinkel Rotterdam, Stellingkorenmolen De Windhond soest, Patentbloem 25 kg
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Batikworkshop IJsselstein Batikworkshop IJsselstein 727 meter Op zoek naar een leuke creatieve workshop of kinderfeestje? Kom dan eens een schilder...
Recensies
Mooie molen met winkel. Er is veel keus in soorten bloem, meel en mixen voor koek, rozijnenbrood, taart. De molenaar staat altijd klaar om voor je bestelling extra zakjes te vullen als de winkelvoorraad niet toereikend is.
Bij de Windotter haal ik altijd mijn volkorenmeel. De kwaliteit en "bakaard" hiervan zijn uitstekend. Voor wie zich hierin wil verdiepen en aan mijn onafhankelijkheid twijfelt: lees het testverslag van de website "broodsmakelijk" over bakresultaat en ovenrijs van deze volkorenmeel. Deze brood fanaten dachten dat de molenaar er misschien stiekem broodverbeteraar aan had toegevoegd... . maar: "boven iedere twijfel verheven hoor! Toch een verbeterpuntje dan: de openingstijden. Zijn wat magertjes. Misschien een idee om tot 17.00 open te blijven? Het kan soms druk zijn + langere wachttijden. Maar ik blijf hier toch m'n meel etc. wel kopen hoor!
Op de hoek van een gaaf bewaard stuk stadsmuur deze forse korenmolen uit begin 18e eeuw. Dankzij de aanwezigheid ervan is dit deel van de vesting rond de stad in de 19e eeuw niet ten prooi gevallen aan de toen alom heersende sloopwoede, met als gevolg nu een schitterend molenplantsoen. In 1984 kocht de verstandige gemeente IJsselstein de restanten van wat ooit de molen was, weer aan, en liet deze aan de hand van de aanwezige historische gegevens opnieuw opbouwen. Drie jaar later was de Windotter klaar voor bedrijf. In de winkel een flink aanbod aan producten, mogelijkheden voor excursies en bezoek. Molen past mooi als contrast in de skyline met de zendmasten een paar kilometer verderop.
Ruime keuze aan meel en bloem! En heel betaalbaar. Wel vantevoren even bedenken wat en hoeveel je wilt, zoals hier onder ook al aangegeven. Americana bloem werkt goed voor zuurdesem brood zoals je op foto kan zien
Mooie molen die ook nog echt in gebruik is. Er wordt hier meel gemalen, dat wordt verkocht in de winkel. Ook brouwen ze bier met grondstoffen uit de molen. Leuke rondleiding gehad , werd goed uitgelegd.
Wordt allemaal vers voor je gemaakt het meel en zelfs mais voor het karpervissen kan je daar halen..
Heerlijk vers meel, granen etcetera!
De winkel heeft een compleet aanbod van alle ingrediënten voor brood en koek. Erg vriendelijke en behulpzame medewerkers. De molenaar heeft zelf ter plekke een extra pak gemixt.
Veel verschillende soorten meel tegen een goede prijs. Vriendelijke bediening!
Het was Open Monumentendag. De molenaar gaf aan ons groepje zelf de rondleiding. We konden alle mogelijke vragen stellen en toen we boven bij de molenstenen waren was er een paar keer een wijziging in windsnelheid. Je zag dit gelijk terug in het sneller en daarna weer iets langzamer draaien van de molenstenen. Omdat de wind iets gedraaid was heeft de molenaar ook de kap, waar de wieken aan zitten, iets voor ons gedraaid, dat gaat niet zomaar, daar heb je echt kracht voor nodig. Al met al een verrassend bezoek, dat ik zeker kan aanraden als je eens in de buurt bent.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid