facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Trimaran Edam

De Trimaran Edam

Info

Welkom op onze school!
Als u belangstelling hebt voor de Trimaran kunt u een afspraak maken met Renate Maréchal.

Geschiedenis

De Trimaran - een metafoor

Kinderen verdienen al onze liefde en aandacht.

Wanneer wij op wereldschaal om ons heen kijken dan zijn er hoopvolle ontwikkelingen, maar minstens zoveel zorgpunten. Te denken valt aan oorlogen, uitbuiting, terrorisme, de haat tegen mensen met andere culturen en bijbehorende geloven, het milieu.

De kinderen die vandaag onze school bezoeken zijn de volwassenen van morgen. Zij zullen alleen dankzij opvoeding en onderwijs leren om verantwoording te nemen voor zichzelf en de samenleving.

Als metafoor van onze school stellen wij ons een boot (de Trimaran) voor varend over de oceanen. Eerst varend door de grachten van Edam vanuit de veilige haven, vervolgens verder uitwaaierend over het IJsselmeer. Langzaam maar zeker zullen de kinderen ook buiten het IJsselmeer de wateren verkennen en op ontdekkingstocht gaan op de Waddenzee, Noordzee en de Oceanen tot zij als volwassenen in staat zijn in de wereld te leven. Onze boot is een veilige plek om te zijn, iedereen kan tot zijn/haar recht komen.

In de eerste plaats is daar de kapitein die samen met zijn bemanning de boot de juiste koers laat varen en stormen trotserend. Als passagiers nemen zij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar mee die tijdens de reis gevormd worden.

Voor de reis begint vindt er een palaver plaats waarbij de kapitein voor de start van de reis aan zijn bemanning de juiste informatie verschaft. Tijdens de reis kun je tijdens zonnige dagen heerlijk op het dek nadenken over alle plannen die er bedacht of uitgevoerd zijn. Je kunt tijdens de zonsondergang nadenken over het bestaan, over geloof in jezelf en in anderen en over geloof als inspirerend aspect van het leven. Dit laatste krijgt vorm binnen het christelijke karakter van ons onderwijs, wij spreken met elkaar over waarden en normen die al vele generaties vanuit religieuze en culturele identiteit vorm gegeven worden.

Vertrouwen krijgen en geloof hebben in elkaar is van wezenlijk belang voor iedereen.

Respect voor de ander is daar onlosmakelijk onderdeel van. Geloof is voor ons niet zwevend, het is juist met beide voeten op de grond staan, zodat wij elkaar aan kunnen kijken en contact kunnen hebben.

Reflectie op alles wat wij doen en geloven vinden wij belangrijk omdat alleen door met elkaar te spreken en goed te horen wat de ander zegt wij constant alert blijven op het wat, hoe en waarom terwijl wij ook steeds op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden in de steeds veranderende wereld. Doen wij het goed en doen wij de dingen die kinderen nodig hebben voor een goede toekomst, dat is de vraag die op onze Trimaran aan de orde komt.

Op de boot vinden wij de scheepsuitrusting. Dit zijn alle onderdelen op een schip. Belangrijk is dat de terminologie duidelijk is, anders ontstaat er verwarring onder de mensen die ermee moeten werken.

Ons schip heeft een ruime leefruimte. Er zijn verschillende hoekjes waar je met elkaar kunt leren, maar ook plekjes waar je, je terug kunt trekken met een spannend boek. Voor iedereen is er plek of het nu is om te spelen, te leren, samen te werken of gewoon om even je gedachten de vrije loop te laten.

Naast de leefruimte ligt de kombuis. Daar wordt het onderwijs voorbereid. Alle ingrediënten zijn op voorraad. Soms is het gewoon Nederlandse kost, maar er worden ook maaltijden klaar gemaakt die bijv. van oorsprong uit Italië of Indonesië komen en die een heel nieuwe smaak sensatie geven. Door deze variatie wordt de wereld van de passagiers/kinderen vergroot en nieuwe culturen worden geïntroduceerd. Tijdens de voorbereiding op het aanrecht en achter het fornuis, zien de bemanningsleden (leerkrachten) kinderen voor zich die genieten van het op tafel gezette onderwijs. Het gebeurt ook dat kinderen helpen in de kombuis, omdat zij zelf ideeën hebben over wat gezond en goed is, samen met de bemanning maken zij dan de maaltijd.

Via de deur onder de trap is het onderste ruim bereikbaar. Deze ruimte strekt zich uit onder het gehele schip en waar vroeger de kolen werden opgeslagen staat nu de server voor het ICT netwerk. De ruimte waar lang geleden alle gewekte groente werd opgeslagen, zodat er voor de hele winter groente was, is nu in gebruik als financiële afdeling. Lopende zaken worden hier geregeld, investeringen worden hier gedaan voor de vernieuwing van het onderwijs en reserveringen vinden plaats voor toekomstige plannen.

Na het verlaten van het onderste ruim gaan wij naar het eerste dek. De kamer die het dichtst bij de trap ligt, is de ruimte voor de bemanning (de leerkrachten). Alles wat met leerkrachten te maken heeft wordt hier voorbereid en besproken. Leerkrachten zijn zich voortdurend aan het professionaliseren en wensen en ervaringen worden hier uitgewisseld.

De tweede kamer is ingericht voor alle externe contacten. In de eerste plaat gaat het om de contacten met ouders, zij zijn voor de bemanning partner in onderwijs en opvoeding. Naast de contacten met ouders, zijn er contacten met andere basisscholen, het voortgezette onderwijs en allerlei onderwijs ondersteunende organisaties.

De badkamer is in gebruik als kwaliteitskamer. Hier wordt het onderwijs geëvalueerd en gekeken of het gewenste/verwachte effect bereikt is. Alle toetsinstrumenten zijn hier aanwezig voor kwaliteitsmetingen van individuele kinderen maar ook voor de school en de persoonlijke ontwikkeling van personeelsleden.

Het vooronder is de plek voor nieuwe ideeën. Allerlei spullen uit het recente verleden of lange verleden liggen hier omdat ze te goed waren om weg te doen. Soms wanneer er een doos open gemaakt wordt, komen er spullen te voorschijn die een nieuwe bestemming krijgen.

Onze boot is een kleine samenleving waar lief en leed gedeeld wordt. Het is een warme plek om er te zijn. Kinderen en volwassenen groeien er en leren verder te kijken dan de eigen vertrouwde omgeving, er is voortdurend sprake van ontmoeting met andere kinderen en volwassenen. Passagiers gaan alleen of samen op avontuur en ontdekken dat er veel te leren is met en van elkaar. Elke dag weer, alle jaren dat zij op ons schip zijn. Eigenlijk is het een heel bijzonder schip!

Scheepvaartroute, wat is het beleid van de Overheid?

De grote scheepvaartroutes over de wereldzeeën bepalen voor een groot deel de koers die vele schepen uitzetten. Soms is het belangrijk deze te volgen, soms zijn er ook alternatieven.

Navigatie: Hoe varen de experts?

Voor het uitzetten van een koers is het belangrijk de zeekaarten te bestuderen en een almanak erop na te slaan. Hierin staat vaak waardevolle informatie, nodig om een gedegen koers uit te zetten.

Onze koers: Waar willen we naar toe met de Trimaran?

Koers: om te bepalen waar je heen gaat moet je een koers uitzetten, waarbij je alle factoren in ogenschouw neemt (weer, stromingen, scheepvaartroutes,etc.)

Bemanning: Wie doet wat en hoe?

Zonder goede en bekwame bemanning kan een schip niet varen. Daarnaast moet de bemanning ook goed weten wat de taakverdeling is en waar de reis naar toe gaat.

Op wacht en wachtlopen:

Op lange zeereizen is wachtlopen een van de belangrijkste taken, waarbij het vaak aankomt op 2 of 3 bemanningsleden en het laten varen van een schip en op de uitkijk staan naar veranderingen.

Storm op komst?

Weersvoorspelling: bij het maken van (zee)reizen is rekening houden met het weer, en dan vooral met de wind, essentieel. Windstiltes en stormen, maar te hoge en te lage temperaturen kunnen van grote invloed zijn op de koers en het welzijn van de bemanning en de passagiers.

Land in zicht:

Bij reizen is een moment van vertrekken en een moment van aankomst. Voor een zeiler zijn de momenten dat de kust voor zich opdoemt altijd gedenkwaardig maar evenzo de momenten dat het ruime sop weer wordt verkozen.

Alle aspecten waar wij op ons schip mee bezig zijn, hebben we besproken. Wij weten wat wij willen, wat wij nu doen, wat er beter kan en wanneer wij dat willen. De periode waarin wij zaken willen veranderen omvat een tijd van 5 jaar. In deze tijd willen wij zaken verbeteren, maar wij zullen evenzoveel zaken tegenkomen die om nieuwe antwoorden vragen zodat wij zeker weten dat de volgende periode er genoeg te ontwikkelen blijft.

Adres: Stellingmolen 19-21, 1135 ZG Edam
Telefoonnummer: 0299351351
Stad: Edam
Route: Stellingmolen 19-21
Postcode: 1135 ZG



op zoek naar gerelateerd: Trimaran Alkmaar, Trimaran Den Helder, De Nieuwe School Edam, Trimaran edam team, Trimaran Houten, Trimaran schooltijden, Oecumenische basisschool betekenis, Trimaran te koop
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid