facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Mallumsche Molen

Geschiedenis

De Mallumsche Molen is een onderslag watermolen aan de Berkel in de buurtschap Mallem in de Nederlandse gemeente Berkelland, op loopafstand van het dorp Eibergen. Behalve korenmolen is de molen ook als pelmolen in bedrijf. Er worden regelmatig op zaterdagmiddagen demonstraties pellen verzorgd.Vroege geschiedenisDe vroegste vermelding van deze watermolen stamt uit 1424. De molen maakte deel uit van het Hof te Mallem, een leengoed van de Heer van Borculo. De molen was een dwang- of banmolen, wat betekent dat de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graan te laten malen. Dit verzekerde de heer van inkomsten. Verschillende families hebben het leengoed bewoond en voerden dus ook het beheer over de molen.Nadat de Havezate Mallum rond 1750 werd gesloopt, werd het Muldershuis, de naastgelegen kleine boerderij van de molenaar (Nedersaksisch: mulder), voorzien van een luxe dwarshuis. Zodoende kon de Heer van Mallum toch nog onder comfortabele omstandigheden in Mallum verblijven. De Hof werd toen al niet meer permanent bewoond, maar gebruikt voor de jacht en doorreis.Het Muldershuis was ook een pleisterplaats met schipperscafé voor de schippers van Berkelzompen, welke moesten wachten op het schutten van hun schepen. In 1895 kwam het molencomplex in het bezit van het Waterschap van de Berkel.

Adres: Mallumse Molenweg, Eibergen
Stad: Eibergen
Route: Mallumse Molenweg



op zoek naar gerelateerd: Muldershuis Eibergen menukaart, De Mallumse Molen restaurant, Muldershuis Facebook, Stichting Eibergse Molens, Muldershuis Eibergen high tea, De Klok Eibergen menukaart, Spareribs Eibergen, De Klok Eibergen Facebook
Recensies
Mooie lokatie echter bediening mag nog wel een curses hebben in hospitality. Vraag of ze iets anders hebben dan appeltaart. Nou nee. Ik zeg hebben jullie een soepje. Ja dat hebben ze wel, echter pas vanaf 12:00 uur. Ik zeg maar het is 11:55. Uur. Ja tijd is tijd he. Sorry maar dan snap je er niks vsn of je hebt een baas die boos worrdt dat je soep verkoopt. Wel echt jsmmer want mooie plek.
Mallem was een heerlijkheid binnen de heerlijkheid Borculo. De bezitter van de havezate Mallem had enkele 'heerlijke' rechten, zoals het jachtrecht en recht van gemaal. Dat betekende dat de in- woners van het kerspel Eibergen hun graan moesten laten malen op de Mallemse Molen. Dit vormde een belangrijke inkomstenbron voor de heer en de molenaar. De heer van Mallem was ook erf- markenrichter in de mark van Mallem. Het voorzitterschap van de vergaderingen van de mark was erfelijk verbonden met het bezit van het Huis Mallem. Vergaderingen werden tot circa 1700 gehou- den op de havezate Mallem en later op het Muldershuis. De eigenaren van de oudste en grootste boerderijen in de buurt- schap besloten over het beheer van de onverdeelde 'woeste' gron- den heide, veen, weiden en bossen. Maar ook over hoeveel schapen er gehoed mochten worden, wie welk recht had om te plaggen ten behoeve van de bemesting, te maaien en turf te steken.
Absolute Topper! Zowel de vol in gebruik werkende Graan-Watermolen met verkoop van diverse soorten meel!,als het kwalitatief en volop bezochte Restaurant!! Kortom: Verleden in een Supermodern Heden!!
Het duurde nogal voordat er iemand kwam om de bestelling op te nemen en te serveren. Dit gaf ons wel de tijd om te genieten van de mooie locatie/omgeving. De bestelde uitsmijter was overigens heerlijk
Hoewel de molen gesloten is en niet draait is het toch een mooie plek om even rond te kijken.
Heel jammer dat de heren na een stuk suppen geen drankje kunnen bestellen bij het Muldershuis. Omdat er een evenement zou zijn of komen Ben van huis gekomen met een broodje en een drankje. Geen mensen op het terras gezien zolang wij daar op een bankje hebben gezeten. Een paar jaar terug konden wij na een drankje besteld te hebben daar ook geen eten bestellen, had gehoopt dat het met de nieuwe jonge eigenaar wel iets gast vriendelijker zou zijn.
Heel mooie locatie gezellig terras en vriendelijk personeel
Je kunt er erg leuk aan het water zitten
Mooi plekje om te zien hoe goed we waren honderden jaren geleden.
Mooie omgeving om te wandelen of te fietsen
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid