facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Hoop (Lunteren)

Geschiedenis

De windkorenmolen De Hoop staat aan de Dorpsstraat in Lunteren.Het is een achtkante grondzeiler, gedekt met riet, bouwjaar 1855 met een vlucht van 24,00 meter. Waarschijnlijk is toen gebruikgemaakt van een tweedehands achtkant afkomstig uit de Zaanstreek.De molen heeft twee koppels 16der kunststenen. In vroegere tijden had de molen er drie. In de begin jaren van de molen lagen de stenen een zolder hoger dan nu, maar al snel bleek dat de molen hiervoor te licht gebouwd was. De wieken zijn Oud-Hollands opgehekt.De 4,50 m lange, gietijzeren bovenas van de fabrikant Prins van Oranje ‘s-Hage stamt uit 1867 en is bij de pen verzwaard met een ketting ter voorkoming van domping. Het nummer van de as is 462. De roeden zijn van het fabricaat Derckx en gemaakt in 1972.Om het bovenwiel zitten houten belegstukken voor het vangen van de molen. De vang is een Vlaamse vang. De molen wordt gevangen met een wit/blauw geschilderde wipstok.De kap van de molen kruit op ijzeren rollen in houten rollenwagens. Op de onderkant van de overring en op de kruivloer ligt een ijzeren plaat. Oorspronkelijk waren de rollen van hout, die echter nogal eens kapot gingen. De kap wordt gekruid met een kruiwiel. De staart van de molen werd wegens de slechte staat verwijderd. Vroeger is er een extra lange spruit van eikenhout in de kap gelegd, omdat de kap zwaar kruide. Deze extra lange spruit is in 2004 vervangen door een kortere van bilinga, die bij de restauratie van 2010/2011 vervangen is door een lange spruit van eikenhout.

Adres: Lunteren
Stad: Lunteren


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Oude Kerk (Lunteren) Oude Kerk (Lunteren) 708 meter Zoals een kerk eruit hoort te zien.
Goudsberg Goudsberg 2 km Een van de mooiste groenste plekjes van Nederland waarbij je verassende uitzichten he...
Walderveense molen Walderveense molen 5 km Open dag, wieken draaiden en molenaar heeft meel voor ons gemalen
Recensies
Super mooie molen. Zijn er geweest toen de molen ook echt maalde! Super gaaf! De molen is vaak op zaterdagen van 10 tot 16 uur te bezoeken.
Dankzij de molenbelt is de molen nog zichtbaar temidden van de bebouwing. De wildvang is niet meer gegarandeerd uit alle windrichtingen. Niettemin "De Hoop" doet leven!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid