In De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein vind je de bibliotheek, kunstuitleen, museum, historische vereniging, stadswinkel (VVV) en Met Stip horeca.
De Cultuurfabriek in Veenendaal is industrieel erfgoed omgetoverd tot een multifunctioneel gebouw. In het nieuwe, culturele hart van Veenendaal is de voormalige fabriek van Hollandia Wol verbouwd tot een cultuurcluster met daarin Bibliotheek en Kunstuitleen Veenendaal, Museum Veenendaal, de historische vereniging, Stadswinkel (VVV) en Met Stip horeca. Het ontwerp is in de eerste plaats stedenbouwkundig benaderd. Omdat het complex niet aan de hoofdroute ligt, is het gekoppeld aan een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw zorgt ervoor dat de hoofdentree aan het nieuwe Kees Stipplein ligt en aansluit op de nieuwe stratenstructuur. De oude fabrieksschoorsteen is behouden, in de binnentuin tussen het oude gebouw en de nieuwbouw. Doordat de toren nu enigszins verscholen ligt, werkt hij vooral op afstand, in de skyline van Veenendaal, en zie je hem pas weer als je je in het cultuurcluster bevindt. De Nervi-achtige kolommen in de nieuwbouw die uitmonden in de draagconstructie van de vloeren, zijn geïnspireerd op de industriële betonstructuur van de oude fabriek. Vanaf het plein is door de glazen gevel deze stapeling van kolommen en vloeren zichtbaar gemaakt. De breipatronen die in de gevels zijn verwerkt, verwijzen naar de woltraditie van Veenendaal. Net zoals in breiwerk zijn in de bakstenen gevels kleur- en reliëfverschillen gemaakt en daarmee licht- en donkereffecten gecreëerd. Het zijn als het ware gemetselde Noorse truien met kabels en gerstekorrelsteken, met onderaan een boord, die werkt als een klassieke plint. Ook in het spel van vlakke en geprofileerde kliklijsten in de voorgevel zijn weefpatronen te herkennen (http://www.soetersvaneldonk.nl/nl/architectuur/hergebruik/cultuurfabriek.html).
Het letterkunstwerk op de glazen gevel is van kunstenaar Marieken Verheyen (http://www.mariekenverheyen.com/marieken-cv.swf).
In haar kunstwerk verwijst ze naar de textielindustrie en de geschiedenis van het gebouw. Op de gevel zijn allerlei termen uit de wolfabricage terug te vinden.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid