Huis van de Wijk waar bewoners elkaar ontmoeten en van elkaar leren.
Stichting Welzijn Pernis (voorheen Stichting voor sociaal cultureel vormingswerk Buurthuis Pernis) werd opgericht door mw. W. de Groot- Talma, dochter van oud-minister Talma, ingenieur Dirk van den Berg, adjunct-directeur van Nienhuis & Van den Berg, Maartje Oosthoek-Zwanenburg, onderwijzeres, Hendrik Voogd, bedrijfsleider, Arie Groenenboom, predikant, mw. J.C. Tintel-du Bois en Teun Alblas, gepensioneerd onderwijzer. Samen met andere notabelen uit het dorp trokken zij zich het lot aan van jonge meisjes die bij de marinebasis liepen te flaneren; bejaarden (!) die op straathoeken rondhingen en nergens terecht konden en de jeugd van het zigeunerkamp waar weinig voor te doen was. Aanvankelijk begonnen bij één van de bestuursleden thuis met een blokfluitclub, twintig gulden en afgedankte meubelen.
Vijf jaar later, met steun van de wijkraad en ds. W.S. Bakker van het RCV, werd het eerste lustrum gevierd in de Oude Ringschool met dia’s, film, muziek en zang van het teenagerkoor The true voices. De eerste hoofdleider was dhr. D.A.C. van der Smitte.
Hieronder leest u wat hoogtepunten uit 1960-2015:
1960 De Openbare Oude Ringschool wordt Buurthuis Pernis.
1964 Dienst Stadsontwikkeling R'dam maakt plannen en tekeningen (!) voor een nieuw buurthuis/muziekschool/wijkgebouw aan de Boonstraat. De plannen gaan niet door en het is er nu nog groen met een speelplaats.
1969 Ad hoc commissie wijk -en buurtaccommodatie van de wijkraad onderzoekt mogelijkheden om Rehoboth, Jeugdgebouw, De Heuvel, buurthuis en Gereformeerde en Katholieke kerk zodanig te verbouwen om aan alle accommodatievraag uit het dorp te voldoen. Er wordt geen overeenstemming bereikt. Als gevolg hiervan krijgt het buurthuis slechts een opknapbeurt: het kolenhok wordt magazijn en de peuters krijgen wasbakken.
1972 Van Buurthuis Pernis maken ook de Rotterdamse Muziekschool, Werkende Jeugd Pernis (CNV Jongeren) en sociëteit Nova Cura gebruik. Actiegroep Beter Beeld voert actie voor C.A.I. (TV) ontvangst in Pernis. Medewerkers van het buurhuis werken mee aan “De Dorpskoerier”, voorloper van de Wijkpost.
1973 Buurthuis voert actie tegen samenvoeging van Pernis met Hoogvliet.
1977 Kraakactie Murraystraat tegen leegstand als gevolg van voorgenomen sloop. De sloop is nooit doorgegaan; de huizen gerenoveerd. Start wijkwelzijnsplanning. De teamleider van het buurthuis maakt deel uit van de eerste wijkwelzijnsgroep. Kwam de subsidie voor de stichting eerst van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, later van respectievelijk de Gemeente Rotterdam, de deelgemeente Pernis en nu weer de Gemeente Rotterdam.
Een bijdrage van het Juliana Welzijn Fonds (nu Oranje Fonds) maakt het mogelijk om de oude school meer geschikt te maken voor onze activiteiten. Er komt een “grote” zaal met een podium.
1979 Het buurtwerk van de stichting initieert de oprichting van een BOP (Bewoners Organisatie Pernis).Tot haar opheffing in 2007 zal de uiteindelijk zelfstandige Bewonersvereniging Pernis 2x per week spreekuur houden in het buurthuis.
1980 Buurthuis wordt te klein; voor een peuterspeelzaalgroep huren we een ruimte in de voormalige bibliotheek aan de G.A. Soetemanweg 53 tot 1990 (waar nu de Biezenkamp staat).
Wat was er in 1980 voor jongeren in het buurthuis te doen? (1 full-time jongerenwerkster). - Spuit Elluf (13-16 jr.) Themagroep; - Themagroep 16+; - Tafeltennis 16+;- Open Huis op vrijdagmiddag; - Soos 13+ op vrijdagavond; - Disco/livemuziek iedere 1e zaterdag van de maand. Overlast, vernielingen, inbraken en bedreigingen maken een aantal jaren later een eind aan jongerenwerk in het buurthuis.
1988 Als gevolg van de Brinkmankortingen kunnen vacatures niet meer vervuld worden.
1989 Buurthuis onderzoekt nieuwe kansen voor het jongerenwerk.
1990 Een houten noodgebouw aan de Oud-Pernisseweg 21 wordt het nieuwe onderkomen voor jongeren. JAP 1 zou na 5 jaar, bij goed gedrag, vervangen worden door een permanente locatie. Het werden er tien…
Een verzoek van SWP aan de Gemeente Rotterdam om kinderopvang te mogen starten wordt toegewewezen. Eind van dat jaar ontvangen we de eerste kinderen in kindercentrum Bij de Hand in de Overhandstraat.
Vanuit het Onderwijsvoorrangsbeleid nemen scholen en buurthuis het initiatief voor een speel-o-theek, dat vele jaren op vrijwilligers draait. Eerst aan de Soetemanweg en vanaf 1995 tot haar opheffing in Bij de Hand.
1996 Het buurthuis krijgt een opknapbeurt. Kunststof kozijnen; centrale verwarming en een verfje overal.
1996 SWP krijgt voor ondersteuning bij de peuterspeelzaal, de kinderopvang, het buurthuis en JAP de beschikking over Melkertbanen, later ID-banen geheten. Maart 2009 is de laatste functie komen te vervallen.
1999 Stichting Buurthuis Pernis wordt omgedoopt tot Stichting Welzijn Pernis.
2000 Het buurthuis wordt voor de komende 25 jaar volledig gerenoveerd. De ingang wordt verplaatst; lokalen krijgen een andere functie en op een verdieping komen 2 extra ruimten bij.
2001 JAP 2 voor tieners en jongeren aan de Oud-Pernisseweg 16 wordt geopend.
2002 SWP krijgt van de wijkraad de opdracht om een experiment opbouwwerk uit te voeren, o.a. om het Opzoomeren weer te laten draaien. Tot de opheffing in juni 2013 was het uitgegroeid tot het coördinatiepunt voor alle bewonersinitiatieven en buurtverenigingen.
2003 Door middel van de Jeugdkansenzone (een samenwerking tussen scholen, welzijn en partners) worden de ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen vergroot. Gestopt in 2012.
2004 De eerste besprekingen over het MFC, waarin De Plataan, Het Waterschip, de BSO, de peuterspeelzaal en het buurthuis onderdak moeten krijgen.
2005 SWP en De Plataan werken samen het Brede School concept uit. CBS Het Waterschip sluit later aan. Momenteel al jarenlange geslaagde activiteiten voor kinderen van beide basisscholen. Nu in het kader van leertijdverlenging.
2008 De tussenschoolse opvang wordt vanuit het kindercentrum Bij de Hand voor beide scholen geregeld. Dit gebeurt tot juni 2012.
2012 Bezuinigingen op het welzijnswerk dwingen SWP tot ingrijpende maatregelen. De vacature volw./ouderenwerk wordt opgeheven en het peuterspeelzaalwerk gaat onder de kinderopvang vallen. Het basisaanbod (kinderwerk, peuterspeelzaal, jongeren-, volwassenen en ouderenwerk) vormt al meer dan vijftig jaar de ruggengraat van ons werk !! In het kader van gebiedsgericht organiseren van zorg en welzijn in Pernis wordt de opbouwwerker in oktober buurtmakelaar.
2013 In januari behalen de vrijwilligers van het kinderwerk de 2e plaats in de Vrijwilliger van het Jaar verkiezing. Van de opbrengst wordt een unieke slaapparty georganiseerd. In april wordt een nieuwe Jongeren Ontmoeting Plaats (JOP) in het Pernisser Park geopend. De bezoekersraad van JAP fungeert als beheerder. Met ingang van 1 juli wordt het maatschappelijk werk ook uitgevoerd door de buurtmakelaar/opbouwwerker. In oktober wordt de kinderopvang van Welzijn afgesplitst: Stichting Kinderopvang Pernis is een feit. Drie oud-bestuursleden worden gehuldigd met de Pernisser speld voor tientallen jaren bewezen diensten.
2014 Opnieuw een tweede plek voor de bezoekersraad van JAP bij de Vrijwilliger van het Jaarverkiezing. Groot feest voor alle medewerkers in april.
2015 Het maatschappelijk werk van SWP maakt deel uit van het nieuwe integrale wijkteam voor het dorp.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid