Dinsdag Avond Rond- en Platbodem competitie
De D.A.R.P. Competitie is een zeilcompetitie voor rondbodem en platbodem schepen.
DARP competitie of Dinsdag Avond Rond en Platbodem Competitie wordt gezeild sinds 1984 op het Eemmeer bij Spakenburg (gemeente Bunschoten, Utrecht) gevaren. De laatste jaren met om en nabij de 35 schepen die elkaar treffen in 20 wedstrijden per jaar. De DARP is opgezet in Spakenburg om de platbodem schippers meer te activeren landelijk te gaan wedstrijdzeilen in competitieverband. Tot de competitie behoren onder meer de wedstrijden de Harlingen-Terschellingrace, de Markervuur race, de Flevorace en het Nederlands Kampioenschap).
Schepen van de DARP in duel.In de DARP competitie worden per jaar ongeveer 20 wedstrijden gevaren in vier klassen, Aken/Hoogaars, Schouwen, Botters en overige schepen (Grundels, Staverse jollen en Schokkers). Van de 20 wedstrijden worden aan het eind van het seizoen 14 wedstrijdresultaten meegeteld voor het eindklassement. De wedstrijden worden gestart in het voorjaar met de Voorjaarsrace en in het najaar afgesloten met de Herfstrace. In 2006 is er een nog een wedstrijd aan de DARP toegevoegd, namelijk de van Koster tot Kapelaanrace. Deze wordt op het IJsselmeer gevaren en de boten varen dan zonder handicap (hardzeilen). De race wordt georganiseerd in het eerste weekend van september.
Voor de start is het hectisch.Bij bijna alle wedstrijden wordt gevaren met een handicap systeem, bij de platbodems is dit meestal het TVF systeem (tijds vermenigvulgigings factor) deze handicap wordt door het watersportverbond toegewezen door middel van een meting op het schip. Het idee achter een handicap is dat alle boten gelijke kans hebben tijdens wedstrijden. Dus eigenlijk hoort het langzaamste schip van de vloot toch te kunnen winnen. Ook is dit het verhaal in de aken-klasse. In deze klasse varen niet alleen de aken maar ook andere schepen van aak-afmetingen, VA, VB, HB. Jarenlang konden verschillende schepen in deze klasse de strijd niet aan, nu met kort genoemd het DARP systeem varen de schepen op een scherpere snede wat de lol er voor de verschillende deelnemers in houdt.
Aan het einde van het seizoen worden de resultaten van de verschillende schepen vergeleken, daarna worden de handicaps op basis van de resultaten bijgesteld. Het officiële handicap systeem wordt uitgegeven door het watersportverbond, de Klasse organisatie van de rond en platbodem doet controles en wegingen i.o.v. het watersportverbond.
De organiserende vereniging is Watersportvereniging de Eendracht en Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid