Cuisine Culinaire Noord Limburg, afgekort CCNL, is een kookvereniging in Maasbree.
Maandelijks koken onze groepen een vastgesteld maandmenu.
Historie
De Cuisine Culinaire Noord Limburg, afgekort CCNL is de eerste vereniging voor hobbykoks in Nederland. Enkele liefhebbers van lekker eten en gezellig tafelen besloten in 1972 om een kookgroep op te richten die maandelijks ging koken. De keuken van de toenmalige huishoudschool in Venlo werd afgehuurd en daar vonden deze kookavonden plaats. De hobbykoks stelden zelf het menu samen, kochten zelf alle ingrediënten en bijbehorende wijnen in en onder het genot van een goed glas werd er gekookt en daarna heerlijk gedineerd.
Al snel volgde een tweede groep kookliefhebbers en een derde en een vierde. Toen werd het tijd om een eigen ruimte te zoeken. Die werd gevonden in Maasbree, waar een oude champignonkwekerij omgebouwd werd tot een volwaardig restaurant met een grote warme en koude keuken, een bar, wijnkelder, kruidentuin en museum. In 1974 werd de verbouwing voltooid en daarna werden steeds meer groepen tot de vereniging toegelaten.
Leden
De vereniging telt nu bijna 300 leden, verdeeld in 20 kookgroepen die ’s avonds koken en 2 lunchgroepen. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 leden en zij worden begeleid door een chef. De chef is vanzelfsprekend ook een hobbykok, maar wel eentje met wat meer ervaring. Hij heeft de leiding op deze avond en helpt en begeleidt daar waar nodig de zijn confrères. Ook deelt hij maandelijks de confrères in zodat iedereen steeds een ander gerecht maakt. De ene keer de amuse, de andere keer het voorgerecht en zo verder. Meestal wordt er met twee confrères één gerecht bereid. Een enkele keer ben je de sommelier. Dan ben je verantwoordelijk voor het serveren van de wijnen en andere dranken.
Elk gerecht heeft zijn eigen vaste plaats in de keuken. Daar worden alle ingrediënten klaargezet en daarbij hangt de receptuur en een foto hoe het gerecht opgemaakt moet worden.
De kookavond
Elke groep kookt maandelijks op een vaste avond. Bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand, of de tweede donderdag. Zo weet iedereen voor het hele jaar wanneer zijn kookavond is. Het zijn niet alleen mannen die koken, tegenwoordig telt de vereniging ook twee damesgroepen. De heren worden confrères genoemd en de dames consoeurs. Aan het einde van elke maand ontvangen alle leden per mail de receptuur voor de volgende maand.
Bij de receptuur wordt een wijn geadviseerd die door de wijncommissie gegeven wordt. Tevens is er een keukenpraatje, hierin worden adviezen gegeven over het bereiden van de verschillende gerechten. Bovendien staat er actuele informatie in over de vereniging.
Tijdschema
De meeste groepen komen omstreeks 18.00 uur bij elkaar. Bij binnenkomst is de tafel al gedekt, ziet alles er netjes uit en staan alle benodigde ingrediënten klaar in de koelcel of op de werkbanken. Gewoonlijk worden aan de bar eerst de dagelijkse dingen besproken, daarna doet iedereen zijn kokspak aan en gaat aan de slag met de taken die hem voor deze avond zijn toebedeeld. Tegen half acht gaat de bel. Dat is het teken dat de amuse gepresenteerd zal worden en het moment waarop getoast wordt op een gezellige avond. De eindtijd is heel verschillend.
De sluitingstijd wordt door iedere groep zelf bepaald. Sommige groepen willen om half elf afsluiten en andere een uur later. De groepen die op vrijdag koken maken het meestal later dan de groepen op doordeweekse dagen.
De receptuurcommissie
Zij zorgen elke maand dat een mooi menu, passend bij het seizoen, gemaakt wordt.
Belangrijk is dat de receptuur en de werkwijze zo goed omschreven worden dat het voor iedereen heel goed te maken is. Tot en met de opmaak van de bordjes toe. Een foto van het eindresultaat hangt boven de werkplek. Ook wordt rekening gehouden met de bereidingstijd en de hoeveelheid werk van elk gerecht, zodat de avond soepel zal verlopen.
De wijncommissie
Deze commissie zoekt maandelijks de wijnen uit die passen bij de gerechten. Deze wijnen worden uitvoerig besproken in het maandelijkse wijnpraatje. Elke groep kan ook zelf wijnen uitkiezen in de rijkelijk gevulde en zeer gevarieerde wijnkelder.
De keukenmeesters
De keukenmeesters kopen dagelijks alle ingrediënten in en leggen deze in de juiste hoeveelheden klaar voor de kookgroep van die dag. Dit noemen we de ‘mis en place’.
Houdbare ingrediënten, zoals peper, zout, olijfolie, suiker enzovoorts staan op de werkbank bij het gerecht en blijven daar voor de volgende kookgroepen staan.
Verse producten worden klaargezet in de koeling. Voor de kruiden gaat men naar de kruidentuin om deze zelf te plukken, verser kan het niet.
De voorkookgroep
Deze groep bestaat voor het merendeel uit chefs van de verschillende groepen.
Elke derde woensdag van de maand kookt deze groep het menu voor de volgende maand. De receptuur wordt zo nodig aangepast en de tekst wordt zo geschreven dat het voor alle leden begrijpelijk is. Op deze wijze kunnen we maandelijks een uitgebalanceerd menu presenteren.
De onderhoudscommissie
Deze commissie houdt zich bezig met het onderhoud en vervanging van alle apparatuur, van de inventaris en van het gebouw. Maandelijks worden alle materialen gecontroleerd en indien nodig vervangen. Verschillende onderhoudscontracten met bedrijven zijn afgesloten, maar er is ook veel zelfwerkzaamheid.
De bouwcommissie
Natuurlijk zijn er altijd wensen in de vereniging. In het laatste jaar zijn de kruidentuin en het terras helemaal gerenoveerd. Nu zijn er plannen om het restaurant en de keuken uit te breiden en helemaal te vernieuwen. Heel veel gebeurt door de commissieleden zelf, waardoor het financieel haalbaar is. De commissie bestaat uit leden met de nodige ervaring op dit gebied.
Huishoudelijke dienst
Elke morgen na een kookavond worden de keuken en het restaurant door professionele medewerkers gepoetst en de tafel weer ingedekt voor de nieuwe groep.
Vier maal per jaar krijgt het hele gebouw een grote schoonmaak beurt. Met een dertigtal vrijwilligers (leden) wordt alles extra onder handen genomen. Zij komen om 9 uur bij elkaar. Bij een kop koffie worden de taken verdeeld en gaat iedereen aan de gang. Tussen de middag wordt voor een lunch gezorgd en tegen vier uur wordt de dag afgesloten met een goed glas wijn.
PR en wervingscommissie
Deze commissie ontwikkelt activiteiten om de bekendheid van de vereniging te vergroten. Zij presenteren zich op culinaire evenementen, ontwerpen flyers, maken een videopresentatie, nodigen gasten uit om een avond mee te koken en organiseren speciale avonden voor kandidaat leden.
De namen van de kookgroepen
Elke groep heeft een eigen naam. Mooie Limburgse of Franse namen zoals Fiene Preuvers (de fijnproevers), Les Amis du Fourneau (de vrienden van het fornuis), Désirs Cachés (verborgen verlangens) en Dräödjesvleis(draadjesvlees).
Diploma’s
De vereniging kent ook examens in drie gradaties: Chef, Maître en Grand Maître. De eisen welke aan deze examens gesteld worden zijn vastgelegd in een examenreglement.
De examencommissie bestaat uit eigen leden die al een of meerdere diploma’s behaald hebben en uit enkele chefskoks van gerenommeerde restaurants.
Organisatie
De vereniging wordt geleid door een bestuur.
Het secretariaat wordt beheerd door een parttime secretaresse met assistentie van een vrijwilliger.
De vereniging heeft verschillende commissies.
Bestuur
Jan Reker president
Hay Steegh secretaris
Ruud Wieggers penning-
meester
Peter Smits pr en wervings-
commissie en
verantwoordelijk
voor de
huishoudelijke
dienst
Bart Bogie pr en wervings-
commissie
Administratie
Brigitte Hegger
Vic Holten
Keukenmeesters
Jos Janssen
Piet van Lier
Jac Panken
Receptuurcommissie
Jac Rijpkema voorzitter
Hay Janssen
Jan Camp
Herman Keltjens
Math Maes
Wijncommissie
Fred Plöenes voorzitter
Joop Berendsen
Jos Janssen
Examencommissie
Hay Steegh voorzitter
Vic Holten
Fred Plöenes
Wil Wijnhoven
Externe meesterkoks van restaurants
PR en wervingscommissie
Peter Smits voorzitter
Bart Bogie
Hans Kessels
Roel Bisschops
Onderhoudscommissie
Jo Goofers voorzitter
Jan Reker
Jacob van der Laan
Bouwcommissie
Hay Steegh voorzitter
Jo Goofers
Jan Reker
Hans van Rijswijck
Joop Berden
Kosten
De kosten zijn ongeveer 43 euro per avond exclusief drankjes. Daarvoor heb je dan wel een zevengangen diner en een hele avond volop kookplezier.
Lid worden?
U bent van harte welkom.
Dat kan bij een van de speciale avonden voor kandidaat leden (zowel mannen als vrouwen), maar ook op een reguliere avond bij een al bestaande kookgroep. Er zijn mogelijkheden genoeg en u kunt zelf uw favoriete avond uitkiezen.
U kunt zich melden via [email protected] of klik op LID WORDEN
Adres
Cuisine Culinaire Noord Limburg
Venloseweg 60
5993PJ Maasbree
077-4652148
(maandag, dinsdag en donderdag van 07.30-11.30 uur)
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid