facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Cruquius Museum

Cruquius Museum

Info

Stoomgemaal "De Cruquius" uit 1847, een industrieel monument van wereldformaat

Geschiedenis

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer.

Ieder bezoek start met een film over de oer-Hollandse strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw” werden voorbereid en uitgevoerd.

Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.



"Gemaal de Cruquius huisvest de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Het gemaal pompte in 1849 samen met twee andere gemalen in vier jaar het grote Haarlemmermeer leeg. De machinekamer is in oude staat te zien, de machine komt voor u in beweging."

"Gemaal de Cruquius huisvest de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Het gemaal pompte in 1849 samen met twee andere gemalen in vier jaar het grote Haarlemmermeer leeg. De machinekamer is in oude staat te zien, de machine komt voor u in beweging."
Adres: Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius, Noord-Holland, Netherlands
Telefoonnummer: +31 (0)23 - 5285704
Stad: Cruquius
Route: Cruquiusdijk 27
Postcode: 2142 ER


Openingstijden

Maandag: 10:00 - 17:00
Dinsdag: 10:00 - 17:00
Woensdag: 10:00 - 17:00
Donderdag: 10:00 - 17:00
Vrijdag: 10:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00


op zoek naar gerelateerd: Cruquius Museum openingstijden, Nieuwbouw Cruquius Museum, Cruquius gemaal, Historisch Museum Haarlemmermeer, Cruquius gemaal werking, Cruquius Museum en theehuys, Cruquiusdijk 27 2142 er Cruquius, Rondleiding Cruquius
Recensies
Uitleg over de ontwikkeling van het haarlemmermeer en hoe het droogmaken in z'n werk gegaan is. Indrukwekkende oude machine die ook nog werkend te zien is. Diverse bewegende modellen die de werking van stoommachines laten zien. En dit alles in een prachtig oud gebouw. Het museum is niet zo groot maar wel de moeite waard om te bezoeken, vooral als je van techniek houd.
Het museum leek in eerste instantie een beetje tegen te vallen, totdat we een demonstratie van de pompmachine kregen door een heel enthousiaste medewerker. Indrukwekkend om in werking te zien en heel interessant om de verhalen te horen! Maakte het bezoek zeer de moeite waard. En als je met de fiets komt, neem met mooi weer zeker ook het fietspontje over de vaart.
Leuk klein museum over de inpoldering van de Haarlemmermeer, echt jammer dat de echte stoom machines weg zijn , gelukkig werkt het nog wel elektrisch voor het idee hoe het wasBezocht opWerkdagWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenJa
Niet binnen geweest maar echt een geweldig gebouw en foto lokatie en in het voorjaar zijn er echt prachtige bloemen velden in de nabijheid
Update nu langs na de coronatijd. Faciliteten voor minder validen zijn uitstekend. Hulde aan de medewerkers voor de hulp. Een zeer verhelderend museum met heel veel informatie over de drooglegging van het Haarlemmermeer. Alles wordt prima uitgelegd. De rondleiding van de gids was uiterst leerzaam. De filmpjes over de medewerkers van weleer, waren leuk en leerzaam. Werken voor 6 gulden in de week, was toentertijd een heel goed loon.
Fantastisch leuk museum! Onwijs leuke ervaring rijker en ik zou er met alle plezier nogmaals heengaan, aanrader!
Heel mooi stukje Nederlandse historie. Ondanks dat het museum redelijk klein is, is er leerzame informatie in overvloed. En het meest bijzondere is dat het meganisme werkend getoond wordt. Ookal heb ik de rondleiding niet gevolgt, hoorde ik hem wel voorbij komen. Die klonk leuk, voor zowel kinderen als volwassenen.Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNiet zeker
Een klein en gezellig museum dat een goed beeld weergeeft van de drooglegging van de Haarlemmermeer er is genoeg interactie en uitleg over wat er staat een top punt is als het stoomgemaal in werking woord gezet dan voel je even de kracht van wat er voor nodig is om hem aan het werk te zien. Er is een mooi geordend souvenirs winkel waar voldoende keuze is om een mooi aandenken te kopen.
Dit gemaal maakt deel uit van het wereld erfgoed. En niet zonder reden. Dit is het oudst werkende stoom gemaal ter wereld en is los van de enorme centrale cilinder, ook buitengewoon mooi vorm gegeven. Zowel van buiten als van binnen. Daarnaast laat het ons nationale technisch kunnen, in alle facetten zie. Het is daarom zeker de moeite waard we bezoek te brengen aan dit mooie stukje Neerlands vernuft!
Een erg leuk museum, ook voor kinderen! Ook niet te groot maar erg interessant!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid