Carnavalsvereniging OLUM anno 1948 een van de oudste carnavalsverenigingen van Helmond.
Zo kort na de 2e Wereldoorlog hadden de mensen behoefte aan vermaak, vertier en gezelligheid. Binnen voetbalvereniging ‘MULO’ werd een ontspanningscomité in het leven geroepen met als doel feestavonden en kampioensfeesten te organiseren. Natuurlijk hoorde daar carnaval ook bij.
In 1948 werd, na de Oranjebuurt en het Helmonds Mannenkoor met De Kattenmeppers, er voor de eerste keer binnen ‘MULO’ een carnavalsfeest georganiseerd.
Leden van de voetbalvereniging waren lid van de raad van 11 en de eerste prins was Sjef de Kruif die als prins Sjef I het carnaval van 1948 voorging. En daarmee had MULO zijn eigen carnavalsvereniging en kreeg de naam ‘OLUM’. In die tijd werd vooral in verenigingsverband carnaval gevierd. Met de oprichting van De Keiebijters werd in Helmond het stedelijk carnaval geïntroduceerd.
Voor ‘OLUM’ betekende dit dat zij altijd haar medewerking verleend heeft aan activiteiten die de ‘Keiebijters’ op stedelijk niveau gingen organiseren. Concreet betekent dit aanwezigheid bij de prinsbekendmaking, opening van het carnaval en natuurlijk deelname aan de grootste optocht van het zuiden.
In de beginjaren was één van de geüniformeerden bij ‘OLUM’ een veldwachter. Bij de oprichting van ‘De Keiebijters’ werd deze veldwachter, lees Jan den Bok, ‘geschonken’ aan deze vereniging. Theo van Will heeft jarenlang, zowel binnen OLUM als De Keiebijters deze legendarische Helmonder gestalte gegeven.
Bekende Olummers zijn natuurlijk Piet Wouters, jarenlang was hij grootvorst en secretaris, en Guus Coolen, hij was jarenlang penningmeester. Voor hun verdiensten werden zij beiden benoemd tot erelid. Natuurlijk mag de naam van John de Vries ook niet ontbreken, hij was het creatieve brein van de vereniging, hij zorgde voor versieringen en ideeën en uitwerking van de optocht. Voor zijn verdiensten werd John benoemd tot lid van verdienste. Ook Diny de Vries, Wim Vermeulen en Piet Thielen werden benoemd tot lid van verdienste.
Vermeldenswaardig is ook nog dat de beroemde voetbaltweeling René en Willy van de Kerkhof deel uitgemaakt hebben van de prinsengarde van cv ‘OLUM’.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was het ‘OLUM Rosenmontagbal’ legendarisch. Dit bal, waar je geweest moest zijn anders was je carnaval niet geslaagd, werd gehouden op carnavalsmaandag in zaal van Vilsteren aan de Markt.
Door een verwoestende brand moest OLUM in de jaren ’80 een nieuwe residentie zoeken. Dit werd ontmoetingscentrum TOV, waar tot op heden de activiteiten, zoals prinsbekendmaking, snertconcert, zittingsavond en carnavalsontbijt plaats vinden.
In de loop van de jaren is cv OLUM een zelfstandige vereniging geworden waarbij het niet meer vanzelfsprekend was dat leden van de Raad van 11 ook lid moesten zijn van voetbalvereniging MULO.
Ter gelegenheid van het 33 jarig bestaan in 1981 werd de Club van 33 opgericht. Deze club had tot doel om mensen aan de vereniging te binden die middels een bijdrage van 33 gulden OLUM financieel steunden. Om deze mensen nog meer te betrekken bij de activiteiten van OLUM werd in 1992, tgv het 44 jarig bestaan de vriendenkring OLUM in het leven geroepen. De vriendenkring is een kring van mensen die OLUM financieel steunen en daardoor toegang hebben tot diverse OLUM activiteiten.
OLUM is met zijn ruim 60 jaren één van de oudste carnavalsverenigingen in de stad en regio. Met een jong ledenaantal zal zeker het 66 jarig jubileum (6 x 11 jaar) in 2014 gevierd gaan worden.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid