De Geschiedenis van de brouwerij
Zoals in alle steden in de Middeleeuwen waren er in Hulst veel brouwerijen. De meeste brouwerijen werden toen naar de brouwers genoemd.Er was in de binnenstad van Hulst een klooster dat bewoond werd door Franciscaner monniken, de Minderbroeders.
De brouwerij werd in 1821 opgericht door de individuele brouwers Wauters, Neyt en Fassaert. Midden in het centrum van de mooiste vestingstad van Nederland werd op de gewelven van het recolette klooster een gezamenlijke brouwerij met mouterij gebouwd. In 1908 werd het Java bier geïntroduceerd, een bier van gemengde gisting, dat bekendheid genoot in de wijde omtrek. Toen in deze Nederlandse brouwerij in 1968 als laatste in zijn soort de brouwactiviteiten staakte werden de handelsactiviteiten overgenomen door Paul Vermeersen. Hij kwam uit een familie van graanhandelaren en zijn bedrijf richtte zich sinds 1958 met name op het importeren van Belgische bieren met exclusieve importeurschappen van bijvoorbeeld Ekla, Krüger en Palm. Vanaf 1989 werd er op de Statie in Hulst, in een voormalige graanopslag, opnieuw een brouwerij gebouwd. Het Zeeuwsche Witte, tarwe bier verwierf al snel een grote bekendheid in de provincie Zeeland. Middels brouwopdrachten en advieswerk stond de brouwerij aan de wieg van ontwikkeling van diverse nieuwe, veelal toonaangevende, craft brouwerijen die samen op dit moment de toon zetten in de Nederlandse bierwereld.
De laatste jaren is de brouwerij betrokken geweest bij de ontwikkeling van een aantal brouwerijprojecten in Afrika. In Hulst is de brouwerij vanaf 2010 gemoderniseerd met een nieuwe energiezuinige bottelarij, stoomketel en een uitbreiding van het brouwhuis. Brouwerij Vermeersen was de eerste craft brouwerij in Nederland die een Meura Micro filter aanschafte die toegang geeft tot een filtratie techniek die daarvoor enkel was voorbehouden aan enkele zeer grote brouwerijen.
Brouwerij Vermeersen blijft zich toeleggen op het brouwen van Zeeuwse bovengistende degustatiebieren met hergisting op fles zoals Zeeuwsche Witte, Java Dubbel, Tripel, Lazarus en “In de Gloria”. De grondstoffen voor deze bieren worden nog altijd geleverd door een Zeeuwsch-Vlaamse mouterij en lokale boeren.
De Halve Maan werd gebouwd op de gewelven van een oud Franciscaner klooster. Tot 1915 was deHalve Maan in handen van Dhr H.H.M. Wauters. In 1915 werd de brouwerij een Naamloze Vennootschap. Aanvankelijk werd er het Hulster Monnikenbier gebrouwen, naar de bewoners van dit klooster. Pas in 1908 zag het Java bier het levenslicht. Het Java bier was een lichtere versie (door de jaren vari�rend van 3,5 tot 5% alcohol) van het Hulster Monnikenbier die door toevoeging van een zeer oude Lambic haar volle karakter kreeg. Het brouwen van het Hulster Monnikenbier werd uiteindelijk gestaakt. In de jaren vijftig van deze eeuw werd het bier geherintroduceerd onder de naam "Dobbele Java". Verder werd het Weener Export, Lux Extra Lager en het Halve Maan Pilsener op de markt gebracht. In 1972 werd de brouwerij afgebroken en maakte plaats voor nieuwbouw.
Dhr Emiel Wauters, de laatste brouwer/eigenaar van de Halve Maan gaf in 1989 de aanzet voor de oprichting van een nieuwe brouwerij. De overige initiatiefnemers waren een Belgische Professor, een Belgische Laborant , een Nederlandse Brouwer en een Nederlandse Drankenhandelaar. Aanvankelijk werd gestart onder de naam "Zeeuwsch-Vlaamsche Bierbrouwerij". De naam "Halve Maan" stond nog in het handelsregister ingeschreven en was in handen van een buitenlands bedrijf.
De nieuwe brouwerij werd gebouwd in uit de negentiende eeuw daterend graanpakhuis aan het voormalig stationsterrein net buiten de vesting van Hulst. Vroeger passeerde hier de trein op het traject Terneuzen-Mechelen. Op de moutzolder van de brouwerij kunt u de hijswerktuigen en bascules zien de vroegere functie van het pand verraden. De brouwketels zijn afkomstig van brouwerij Artois in Leuven en Ginder-Ale in Merchtem. Naast de brouwzaal zijn de stookruimte, de gistkelder, de lagerkelder, de bottelarij en de klimaatkamer te bezichtigen. De Halve Maan brouwt op ambachtelijke wijze Hoge Gistingsbieren die hergistend worden afgevuld. De huidige brouwers zijn Mark Knops en John Vermeersen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid