facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Info

Bezoekerscentrum De Grote rivieren

Is voor iedereen die meer wil weten over de natuur, rivieren en de Bommelerwaard.

Geschiedenis

Bezoekerscentrum De Grote rivieren

Is voor iedereen die meer wil weten over de natuur, rivieren en de Bommelerwaard. Een plek voor ontspanning, vermaak, en ontdekking. Bezoekers, groot en klein, zijn hier van harte welkom voor een drankje of broodje of meer. Tussen april en oktober zijn we geopend voor de toevallige bezoeker, en het hele jaar door voor familiedagen, groepen en vergaderingen. Daarnaast zijn we een centrum voor natuur- en milieueducatie (NME).

De rivieren Maas & Waal hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de Bommelerwaard. Dat is terug te vinden in de ambachten en de industrie, maar ook nog in de bouwwerken die je hier nog vindt.

Riviervisserij

In de historie en ontwikkeling van Heerewaarden heeft de riviervisserij een belangrijke rol gespeeld. Een groot deel van dit verleden is terug te vinden in onze vaste expositie. De authentieke vissersboot in de tuin (een schokker), de zalmschuit, foto's en filmpjes brengen dit verleden nog dichterbij. Vanaf de uitkijktoren heb je uitzicht over de rivieren. In ons aquarium zwemmen twee zeldzaam geworden steuren.

Baksteenindustrie

Al eeuwenlang wordt rivierklei gebruikt voor het maken van bakstenen. Veel inwoners verdienden hun brood met werken in één van de vele steenovens die hier stonden. Het maken van bakstenen gebeurde vroeger handmatig en was een zwaar beroep. In het bezoekerscentrum is een vaste expositie met materialen die bij de steenovens gebruikt werden met oude foto’s en filmpjes van arbeiders en de omstandigheden. Op aanvraag worden er demonstraties baksteen vormen verzorgd.

Ontwikkelingen in het Rivierengebied

Rivieren zijn altijd in beweging en klimaatveranderingen spelen daarbij een grote rol. Na de evacuatie in 1995 werden de dijken verhoogd. Nu wordt volop gewerkt aan het project "ruimte voor de rivier" met kribverlagingen, nevengeulen, langsdammen..... Over deze ontwikkelingen is steeds meer informatie te vinden in ons centrum. Ook kinderen kunnen zelf uitvinden waar het water in de rivieren vandaan komt of een overstroming veroorzaken aan de watertafels en onze waterontdekplek.

Fortengebied

Vanwege de militair strategische ligging (langs de waterwegen) werden er vanaf de Romeinse tijd tot na de Tweede Wereldoorlog forten in dit gebied gebouwd. Van fort Voorne zijn de contouren nog zichtbaar in het landschap en van fort Sint Andries is een ruïne overgebleven. Beiden zijn een bezoekje waard: voormalig fort Voorne ligt in Heerewaarden en fort Sint Andries in een natuurontwikkelingsplan bij sluis Sint Andries op 2,5 km afstand. Het bezoekerscentrum heeft een kleine expo met informatie over fort Sint Andries.

Adres: Langestraat 38, 6624AB Heerewaarden
Telefoonnummer: 0487572831
Stad: Heerewaarden
Route: Langestraat 38
Postcode: 6624AB



op zoek naar gerelateerd: Bezoekerscentrum Heerewaarden, Klompenpad Heerewaarden, Wandelen Heerewaarden
Recensies
Wat mij vooral opviel was het enthousiasme van de vrijwilligers! Goede informstie over dit unieke rivierengebied!Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Heel mooi bezoekerscentrum met leuke zaal en zeer veel informatie uit de omgeving. En er was een leuk event georganiseerd met de vereniging Wheels ter herinnering aan de 2de wereld oorlog.
Onderschat de betekenis van dit centrum voor de regio niet. Ze hebben wel behoefte aan meer vrijwilligers met kennis over het rivierengebied.
Echt helemaal niets aan.Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Erg leuk en ook zeker leerzaam voor kinderen.
Op vrijdag 16 augustus 2019 hing er een briefje op de deur: donderdag 15 augustus wegens ziekte gesloten. Jammer, we wilden kijken welke papieren wandelroutes er waren.
Leuk bezoekerscentrum, ook leuk voor kleine kinderen. LET OP: je kunt niet pinnen en er is ook geen pinautomaat in het dorp.
Leuk bezoekerscentrum met aandacht voor de historie tussen de grote rivieren. Met name de beroepsvisserij van vroeger komt goed aan bod. Mooie originele schokker vissersboot om te bezichtigen.
En heel leuk bezoekerscentrum met de nadruk op visserij. Niet direct aan een natuurgebied gelegen dus anders dan je gewend bent.
Kleinschalig museum met veel aandacht voor de natuur en alles wat er leeft in de nabije omgeving.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid