Biologische extra vierge olijfolie van Kreta
Dat olijfolie gezond is, weet je.
Laat onze olie je vooral goed smaken.
Onze KOLYMPARI Extra Vierge Olijfolie komt uit het beroemde district Kolymbàri, departement Chanìa, Noord-West-Kreta. De olie heeft het zegel van Beschermde Oorsprong Benaming of BOB, in het Engels PDO (Protected Designation of Origin).
De streek heeft een uitzonderlijk gunstig mediterraan klimaat: heel zonnig en ook warm maar gematigd door wind van zee. Hier worden al meer dan 5000 jaar olijven geteeld. Kreta produceert, met rond 30 miljoen olijfbomen jaarlijks ongeveer 6% van de wereldproductie. De olie is al 800 jaar zeer gewild, met name in Italië. Nog steeds eten ze daar meer olie dan ze zelf maken, maar zijn ook de grootste exporteurs. De grote verpakkers-exporteurs hebben dus veel niet-Italiaanse olie nodig, en corrigeren de smaak van hun mengsels met olie als de onze.
De prachtige olie in zijn oorspronkelijke kwaliteit, is bij de consument in ons land vrijwel onbekend.
De olijfgaarden liggen op de heuvels tot maximaal 600 m hoogte, een halve tot enkele kilometers van zee. De grond bestaat uit kalksteen met lössgrond, net als bij de wijnbouw daar.
De soort olijf voor onze olie is de Koroneikì, een kleine olijf met een hoog oliegehalte tot wel 25%. De olijf geeft een olie die lang goed blijft door de vele anti-oxidanten. Bijzonder is dat onze olie géén mengsel is van andere soorten olijven.
De teelt is de laatste jaren heel natuurvriendelijk geworden, want de belangrijkste vijand van de vrucht, de olijfvlieg, laat zich heel goed en bovendien goedkoper, bestrijden met een val als onze wespenval.
De oogst begint tweede helft november en duurt bijna drie maanden. Bij de pluk zijn de meeste olijven nog groen: ze bevatten veel bladgroen of chlorofyl; een deel is al wat rijper en paars-rood. Zo geven ze een groene olie. Gele olie is nl. van rijpe zwarte vruchten en bevat veel meer bètacaroteen (“worteltjes-oranje”) en veel minder chlorofyl. Die olie smaakt totaal anders.
De oogst gebeurt semi-handmatig om beschadiging aan de vruchten en bomen te voorkomen. De olijven worden zo snel mogelijk naar de oliemolen vervoerd en “koud geperst”.
De “koude persing” gaat volgens de centrifugemethode, een pers komt er niet meer aan te pas. De olijven worden gewassen en gemalen tot een grove brij, die wordt “gemasseerd” in een soort deegmachine om de olie uit de vruchtcellen los te maken. De vruchtenbrij komt dan in een horizontale centrifuge die de vaste vruchtdelen scheidt van het sap, het olie-watermengsel. Die scheiding is zo grondig dat de overblijvende vaste delen droog zijn, dus ook geen olie meer bevatten, en een “tweede persing” niet meer nodig is zoals vroeger. Het vruchtensap wordt tenslotte in een verticale centrifuge gescheiden in water en olie. De temperatuur komt niet boven 27º C om de oliekwaliteit te behouden.
De olie is nu direct eetbaar en blijft verder onbewerkt. Raffinage zoals bij de andere keuken-olieën, zoals zonnebloem-, mais-, soja- of slaolie, is niet nodig en onwenselijk. Er wordt ook niets toegevoegd. Raffinage vernietigt de kleur, smaak en geur van een olie. Goede olijfolie eet je rauw of maagdelijk, vierge, virgin; het is puur olijvenvruchtensap zonder water.
Onze olie is extra vierge, de hoogste kwaliteitsklasse met gegarandeerde herkomst. De “olijfolie-autoriteiten” denken aan een nog hogere kwaliteitsklasse, zoiets als “extra extra vierge”. Onze olie zou daarin passen.
De kleur is vrij donker groen. De geur kun je ook “groen” noemen: je ruikt vers gemaaid gras.
De smaak is fris zoals groen fruit en heeft een licht bittertje.
Gebruik: in salades of bijv. over vis (klop 3 delen olie met 1 deel citroen), maar ook voor koken, bakken en braden. Stoof eens prei in alleen aanhangend water en 2 à 3 eetlepels olie.
Tot slot: we doen niet in glas. Blikverpakking is dè bescherming voor al dit moois, en duurzamer.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid