facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Bargerveen

Geschiedenis

Het Bargerveen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Emmen, provincie Drenthe. Het is 2.100 hectare groot en bestaat grotendeels uit hoogveen. Het is het laatste restant van enige omvang in Nederland van het vroegere Bourtangermoeras, waarvan de oorspronkelijke grootte geschat wordt op tussen de 1.600 km2 en 3.000 km2 Het Bargerveen bestaat uit drie delen: in het noorden het Meerstalblok, in het midden het Amsterdamsche Veld en in het zuiden het Schoonebeekerveld.In 1992 werd de vervening beëindigd en kwam het gebied in handen van Staatsbosbeheer dat al gedeelten in bezit had. Het eerste deel dat Staatsbosbeheer verworven had was het noordelijke Meerstalblok, een gebied met rustend hoogveen van ongeveer 60 hectare. Dat werd uitgebreid met terreinen die zuidelijk en oostelijk ervan lagen.Het gedeelte dat na de beëindiging van de vervening natuurreservaat werd is het Amsterdamsche Veld. Het veen werd hier per smalspoor afgevoerd naar het fabrieksterrein van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij waar de bovenste laag, de bolster of grauwveen, tot turfstrooisel werd verwerkt. Dit werd tot in de jaren dertig afgevoerd per stoomtram van de DSM, later met vrachtwagens. De fabriek en een restant van de spoorbaan zijn anno 2004 het terrein van het Industrieel Smalspoormuseum. De zwarte turf werd vanaf 1921 in Klazienaveen door Purit (vanaf 1997 Norit Nederland geheten) verwerkt tot actieve kool. Hiertoe had Purit ook een veldspoornet aangelegd. In het reservaat resteert alleen nog de onderste laag dargveen. Ook zijn er gedeelten waar alleen nog dalgrond aanwezig is.



"Het Bargerveen - Veenland - Bourtanger Moor, herbergt 300 vogelsoorten, 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en zo'n 900 soorten nachtvlinders"

"Het Bargerveen - Veenland - Bourtanger Moor, herbergt 300 vogelsoorten, 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en zo'n 900 soorten nachtvlinders"
Adres: Weiteveen
Stad: Weiteveen



op zoek naar gerelateerd: bargerveen werkzaamheden, bargerveen fietsroute, bargerveen wandelen, bargerveen schaapskooi, bezoekerscentrum bargerveen, bargerveen weiteveen, bargerveen kaart, bargerveen express
Recensies
Het kan nog in NL! Ongerepte natuur en rust op de geweldig mooie geluiden vd dieren na, ongekend veel kikkers. Heerlijk gewandeld, deels precies tegen de grens met Duitsland aan.
Mooi natuurgebied met stiltegebieden met het nog oude veengebied. De paden zijn op sommige plekken voorzien van betonplaten. Daardoor makkelijk fietsen, of lopen ook met kinderwagens of rolstoel. Andere paden zijn door heidegebieden of veen. Deze zijn gemaaide paden. Erg fraaie routes. Daarnaast zijn erg speciale paard rijpaden. Bezoek ook zeker de schaapskooi in Weiteveen. Of start vanaf daar de route. Elke route heeft route paaltjes met nummers. Zo kom je overal. En wissel je bos met heide, veen en zandpaden. Veel plezier!
Kom je voor de natuur dan zeg je Bargerveen
Hele bijzondere kunst-expositie in een prachtig natuurgebied. Trek hier gerust twee dagen voor uit. Oh, en denk aan Deet! #IntoNature
Mooi natuurgebied goede wandelroutes. Parkeren is geen probleem .was lekker rustig hebben zelfs nog een ree gespot.
Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de prachtige natuur. Ieder jaargetijde heeft zijn charme, ik kom hier dan ook regelmatig!
Heel mooi gebied om te wandelen
Nieuwe fietspaden, mooie natuur. Veel zitbankjes. Fietspaden lange rechte stukken
Heerlijk ruim, mooi gebied. Wandelen fietsen of gewoon lekker in de zon zitten kan allemaal.
Prachtig natuurgebied! Stil op het veelvuldig getsjilp van de vogeltjes na. De knooppunten wandelroutes geven heel gevarieerde wandelingen, zowel over zanddijken als over het hoogveen. Diverse vlinders zijn er te spotten zoals het heideblauwtje. Wij hadden ook het geluk een addertje te zien dat zich opgerold op het pad aan het opwarmen was.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid