facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG

45 Pantserinfanteriebataljon RIOG

Info

45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) is een gevechtseenheid die onderdeel uit maakt van 43 Gemechaniseerde Brigade.

Geschiedenis

Het bataljon bestaat uit de Alpha 'Boeaja', Bravo 'Leeuwen', Charlie 'Hanen' en de Delta 'Fennek' Compagnie.

GESCHIEDENIS
Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) behoort tot de oudste Nederlandse infanterieregimenten. De naam is ontleend aan een eenheid, dat in betaling stond van (het Gewest) Gelderland. Dit Gewest maakte deel uit van de Republiek der Verenigde Nederlanden. In 1722 kwam het regiment in handen van prins Willem IV van Oranje, waarna het Oranje-Gelderland ging heten.

Vanaf 1815, het geboortejaar van het huidige koninkrijk, werden de infanterieregimenten met een nummer aangeduid. In 1950 werden opnieuw naamregimenten ingevoerd. Eén hiervan, het RIOG, kwam in de plaats van 5 Regiment Infanterie (5 R.I) en zette de traditie van 8 R.I. voort. Beide onderdelen hadden een nauwe band met Gelderland en Utrecht. Zoals alle naamregimenten geldt het RIOG als traditie-eenheid, waaraan enkele tactische eenheden zijn verbonden. Als onderdeel van de op te richten 4e Divisie, werd in 1952 423 Bataljon Infanterie Oranje Gelderland opgericht. In 1957 werd de naam gewijzigd in 45 Bataljon Infanterie Oranje Gelderland. In het kader van de motorisering veranderde de naam in 1964 in 45 Pantserinfanterie-bataljon RIOG. Dit bataljon werd in 1991 aan het Regiment van Heutsz gekoppeld en in 1994 opgeheven.

45 Painfbat is op 14 september 2006 officieel heropgericht en verbonden met het eveneens heropgerichte RIOG. Een deel van de eenheid is afkomstig van 41 Gemechaniseerde Brigade uit Seedorf, die op 6 mei 2006 is opgeheven.

TRADITIES
Het RIOG houdt onder meer de tradities levend van de eerste bataljons van 5 R.I. en 8 R.I. die in Indonesië waren ingezet; het 'krokodillenbataljon' (stoutmoedig) en het 'haantjesbataljon' (waakzaam). Beide begrippen zijn opgenomen in het devies van het RIOG. De A-compagnie van 45 Painfbat heeft de tradities van 5 R.I. overgenomen en is nu de krokodillencompagnie. De C-compagnie heeft de tradities van 8 R.I. overgenomen en vormt de haantjescompagnie. De B-compagnie heeft gekozen voor de leeuw en de onlangs opgerichte D-compagnie heeft de tradities van 6 I.B. Nieuw Guinea overgenomen.

Jaarlijks op tweede pinksterdag wordt de strijd van 8 R.I. om de Grebbeberg in de meidagen van 1940 herdacht, in aanwezigheid van het regimentsvaandel.

Adres: Johannespostweg 7, 7973 JB Havelte
Stad: Havelte
Route: Johannespostweg 7
Postcode: 7973 JB



op zoek naar gerelateerd: 45 painfbat steenwijk, van kornputkazerne steenwijk, reunie 45 painfbat, 43 pantserinfanteriebataljon, 45e pantserinfanteriebataljon steenwijk, 43 gemechaniseerde brigade, 45 painfbat facebook
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Oud & Nieuw Havelte Oud & Nieuw Havelte 4 km Jaarlijks wordt er in Havelte door een aantal jonge initiatiefnemers een knallend nie...
Hondenschool St. De Roedel Hondenschool St. De Roedel 13 km Wat was het een super leuke en leerzame cursus voor mij ! en mijn hond Floris. Ga in ...
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid